Hackerii români luptă alături de NATO împotriva Rusiei, în războiul cibernetic din Ucraina

Ucraina apelează la un partener neaşteptat în lupta sa cibernetică împotriva ruşilor: România. Deşi cunoscută mai mult pentru economia precară decât pentru măiestria de care dă dovadă în ale ciberneticii, ţara noastră a devenit una dintre cele mai bune din Europa în lupta împotriva hacking-ului.

20 mai 2015, 16:45
Hackerii români luptă alături de NATO împotriva Rusiei, în războiul cibernetic din Ucraina

Propria noastră bătălie cu renegaţii internetului şi o generaţie întreagă de specialişti în calcul născută în perioada comunismului au fost principalii factori ce au dus la transformarea amatorilor români în unii dintre cei mai buni hackeri din Europa. Atât de buni încât NATO a impus Bucureştiului să apere Ucraina de spionajul digital al Rusiei, trimiţând experţi care să monitorizeze instituţiile guvernamentale de la Kiev şi să instruiască specialiştii ucraineni în IT.

Ucraina afirmă că Sistemul Federal de Securitate a Rusiei coordonează atacuri asupra birourilor guvernamentale de la Kiev ca parte a unui război paralel îndreptat împotriva guvernului Ucrainei, în mijlocul adevăratului război dintre forţele ucrainene şi rebelii ce susţin Rusia în Est. Prin ajutorul primit din partea României, susţin cooperativele de securitate ucrainene, s-a reuşit dejucarea planurilor de a împrăştia un software ce ar fi dezactivat reţeaua de calculatoare a guvernului şi ar fi furat informaţiile de pe hard disk-uri.

Cum a lăudat SUA o companie românească și, implicit, pe vorbitorii celei de-a doua limbi, după engleză, de la Microsoft

La summit-ul NATO organizat anul trecut în Țara Galilor, Obama şi alţi lideri au decis să creeze cinci „fonduri fiduciare” – programe finanţate de NATO ce au ca scop ajutarea Ucrainei în lupta sa pentru reorganizarea şi modernizarea capacităţilor de apărare, inclusiv una de apărare cibernetică. România s-a oferit ca voluntar pentru a conduce acest fond cibernetic, oferind compania Rasirom pentru acesta. Alianţa notează faptul că Rasirom asigură siguranţă cibernetică pentru multiple instituţii ale statului.

Citeşte mai multe pe toptabu.ro.