Hackerii ruşi au reuşit să pătrundă în reţeaua electrică a SUA

Hackerii ruşi au reuşit să pătrundă în reţeaua electrică din Statele Unite, după ce un cod asociat operaţiunii de hacking ”Grizzly Steppe” (n.r. ”Stepa Cenuşie”) a apărut în sistemul unui furnizor electric din Vermont. Hackerii ruşi nu au utilizat codul respectiv în mod activ pentru a opri operaţiunile furnizorului, însă pătrunderea în reţeaua electrică americană este o vulnerabilitate masivă pentru SUA.

31 dec. 2016, 10:53
Hackerii ruşi au reuşit să pătrundă în reţeaua electrică a SUA

Această operaţiune a hackerilor ruşi arată o vulnerabilitate gravă pe care o prezintă reţeaua electrică americană şi trezeşte teama că hackerii încearcă în mod activ să pătrundă în reţea pentru a organiza atacuri din interior împotriva Statelor Unite.

Angajaţii guvernamentali şi cei din industrie monitorizează în mod regulat această reţea electrică, întrucât este bazată pe un sistem extrem de complex de calculatoare, iar orice pertubare a sistemului poate să aibă consecinţe dezastruoase pentru serviciile medicale şi de urgenţă.

Burlington Electric a anunţat printr-un comunicat că angajaţii companiei au descoperit un cod malware utilizat de operaţiunea ”Grizzly Steppe” pe un laptop care nu era conectat în acel moment la reţeaua electrică din Vermont. Compania a precizat că a luat acţiuni imediate pentru a izola respectivul laptop şi a anunţat autorităţile federale, informează news.ro.

Guvernatorul Peter Shumlin a cerut autorităţilor federale ”să conducă o investigaţie completă cu privire la acest incident şi să ia măsuri pentru a se asigura că nimic asemănător nu se va mai întâmpla vreodată”.

Citeşte şi Hackerii ruşi au piratat e-mailurile Pentagonului

”Locuitorii din Vermont şi toţi americanii ar trebui să fie alarmaţi şi indignaţi că unul dintre huliganii lumii – Vladimir Putin – a încercat să pătrundă în reţeaua noastră electrică, pe care ne bazăm masiv pentru a susţine calitatea vieţii, economia, sănătatea şi siguranţa. Acest episod ar trebui să atragă atenţia asupra nevoii urgente ca executivul federal să urmărească în mod vehement şi să pună capăt unei asemenea imixtiuni din partea ruşilor”, a declarat Shumlin.

De asemenea, senatorul democrat Patrick J. Leahy a explicat că hackerii ar fi încercat să pătrundă în reţeaua electrică pentru a sista furnizarea de energie în mijlocul iernii, ceea ce reprezintă o ameninţare directă la adresa locuitorilor din Vermont, informează news.ro.

Pătrunderea în sistemul unui singur furnizor poate reprezenta un test pentru hackerii ruşi, care vor să descopere cât de mult pot ajunge în reţeaua electrică din Statele Unite.

De asemenea, autorităţile nu ştiu dacă respectivul cod malware a pătruns în sistemul furnizorului din Vermont. O investigaţie a fost lansată de autorităţile federale pentru a determina momentul intruziunii şi dacă alţi furnizori de energie electrică au fost vizaţi de operaţiuni de hacking similare.

Angajaţii FBI şi cei de la Departamentul de Securitate au prezentat codul malware utilizat de operaţiunea ”Grizzly Steppe” unor directori din 16 sectoare ale economiei naţionale, inclusiv din sectorul financiar, energetic şi transporturilor public din Statele Unite.