Un hacker din Cluj, acuzat ca a spart serverele NASA, a fost retinut

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au reţinut marţi un hacker din Cluj ce a spart serverele NASA, transmite MEDIAFAX.

RomaniaTV.net
15 nov. 2011, 15:04
Un hacker din Cluj, acuzat ca a spart serverele NASA, a fost retinut

Butyka Robert, în vârstă de 26 de ani, din municipiul Cluj Napoca, a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, pentru 24 de ore.

El este acuzat de comiterea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, perturbare gravă a funcţionării unui sistem informatic prin introducerea, modificarea şi deteriorarea datelor informatice şi prin restricţionarea accesului la aceste date şi deţinere fără drept a unui program informatic în scopul săvârşirii acestor infracţiuni, prevăzute de articolul 42, alineatele 1 şi 3, articolele 45 şi 46, alineatul 2, din Legea 161/2003.

În 12 decembrie 2010, Butyka Robert a accesat neautorizat, prin încălcarea mijloacelor de securitate, mai multe servere aparţinând NASA, precizează DIICOT.

„Prin activitatea infracţională, inculpatul a perturbat în mod grav funcţionarea serverelor, prin introducerea, modificarea şi deteriorarea datelor informatice şi prin restricţionarea accesului la aceste date”, adaugă sursa citată.

Cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa inculpatului, au fost ridicate mai multe sisteme informatice.

Tânărul nu are studii aprofundate în informatică, însă e foarte priceput în domeniu, afirmă surse din rândul anchetatorilor, care adaugă că el a făcut acest gest doar pentru a demonstra că poate, cauzând un prejudiciu de 500.000 de dolari.

De altfel, pe pagina sa de pe o reţea de socializare, tânărul spune că a absolvit „University of Weed”.

Potrivit anchetatrilor, Robert Butyka, care folosea porecla „Iceman” pe internet, are 26 de ani şi nu are un loc de muncă. Cel mai probabil, americanii vor încerca recuperarea prejudiciului de la tânărul clujean.

Conform surselor citate, pagubele produse de Butyka au fost de 300.000 de dolari, iar 200.000 de dolari s-au cheltuit pentru repararea daunelor, fiind nevoie de trei luni de muncă în acest sens.


loading...
Partenerii noștri