Hackerul clujean acuzat că a spart serverele NASA a fost arestat preventiv

Tânărul clujean reţinut de DIICOT fiind acuzat că a spart serverele NASA a fost arestat preventiv, miercuri, pentru 29 de zile, de Judecătoria Cluj-Napoca.

RomaniaTV.net
16 nov. 2011, 13:36
Hackerul clujean acuzat că a spart serverele NASA a fost arestat preventiv

Instanţă a emis, miercuri, la propunerea procurorilor DIICOT Cluj, un mandat de arestare pentru 29 de zile pe numele tânărului reţinut după ce a spart serverele NASA. Sentinţa poate fi atacată cu recurs în 24 de ore de la pronunţare.

Butyka Robert, în vârstă de 26 ani, din municipiul Cluj-Napoca, a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, pentru 24 de ore, sub acuzaţia de comitere a infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, perturbare gravă a funcţionării unui sistem informatic prin introducerea, modificarea şi deteriorarea datelor informatice şi prin restricţionarea accesului la aceste date şi deţinere fără drept a unui program informatic în scopul săvârşirii acestor infracţiuni, prevăzute de articolul 42, alineatele 1 şi 3, articolele 45 şi 46, alineatul 2, din Legea 161/2003.

În 12 decembrie 2010, Butyka Robert a accesat neautorizat, prin încălcarea mijloacelor de securitate, mai multe servere aparţinând NASA, preciza DIICOT.

În urma percheziţiei făcute la locuinţa tânărului au fost ridicate mai multe sisteme informatice.

Tânărul are doar nouă clase, nu are studii aprofundate în informatică, însă e foarte priceput în domeniu, afirmau surse din rândul anchetatorilor, care adăugau că el a făcut acest gest doar pentru a demonstra că poate, cauzând un prejudiciu de 500.000 de dolari.

Potrivit acestora, Robert Butyka, care folosea porecla „Iceman” pe internet, are 26 de ani şi nu are un loc de muncă. Cel mai probabil, americanii vor încerca recuperarea prejudiciului de la tânărul clujean.

Conform surselor citate, pagubele produse de Butyka au fost de 300.000 de dolari, iar 200.000 de dolari s-au cheltuit pentru repararea daunelor, fiind nevoie de trei luni de muncă în acest sens.