Hanami, festivalul florilor de cireş, a pus stăpânire pe Japonia

Poporul japonez este unul dintre popoarele cu cele mai multe tradiţii care se păstrează şi în prezent. Hanami în limba română înseamnă "privitul florilor" (hana-floare; miru-a privi). Termenul hanami reprezintă acest eveniment al florilor de cireş.  În japoneză, "florile de cireş" se numesc sakura.

13 apr. 2012, 05:31

Pentru japonezi, această sărbătoare este extrem de apreciată şi datează din timpuri străvechi. Cu multe secole în urmă, hanami era o sărbătoare la curtea imperială, apoi s-a răspândit şi în rândul samurailor, ajungând astfel să fie celebrată de întreaga populaţie niponă. În zilele noastre, Festivalul florilor de cireş constă în a sta pe iarbă, sub pomii înfloriţi, ca la un picnic şi a contempla cu bucurie şi încântare magia florilor rozalii şi parfumul lor.

Privitul acestor flori poate avea semnificaţii numeroase. Sakura (florile de cireş) reprezintă efemeritatea şi trecerea rapidă a vieţii. Aceste sunt adesea asociate cu norii şi zăpada. Mai mult, florile de cireş simbolizează fericirea, sărbătoarea şi fertilitatea, fiind considerate flori naţionale care întruchipează frumuseţea şi politeţea. Cele mai profunde simboluri ale conceptului de hanami sunt de reînnoire a spiritului sau de contemplare asupra vieţii trecătoare.

Florile de cireş sunt atât de apreciate datorită efemerităţii lor. Din perspectiva budistă, existenţa efemeră şi frumuseţea vieţii este oglindită în florile de cireş. Concepul mono no aware înseamnă „sensibilizarea efemerului”. Acesta se referă la faptul de a conştientiza efemeritatea acestor lucruri şi fiinţe.

Luptătorii japonezi comparau adesea câteva momente de glorie dintr-o bătălie cu viaţa scurtă a florilor de cireş. În plus, viaţa samurailor, care erau mereu loiali stăpânilor lor, fiind oricând pregătiţi să-i urmeze în moarte, era asociată cu frumuseţea de scurtă durată a florilor.

Multe temple japoneze sunt înconjurate de cireşi.

Sakurazensen (tradus în română „frontul sakura”) prezice perioada ideală pentru hanami. Acest eveniment este anunţat an de an de către Institutul Meteorologic Japonez.

Cireşul japonez de la Grădina Botanică din Bucureşti

Şi românii se pot mândri cu un atfel de cireş japonez, la Grădina Botanică din Capitală. În fiecare an, când acesta înfloreşte, atrage numeroase priviri, care mai de care mai curioase şi mai fascinate.

Pentru a parcurge pe acest tărâm de calmitate şi meditaţie, vedeţi GALERIA FOTO.