Hăncescu (FSLI): Ordonanţa privind salarizarea în sectorul bugetar este nulă. Educaţia a fost abandonată

Proiectul Ordonanței privind salarizarea în sectorul bugetar este nul din punctul de vedere al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, care consideră că Educația a fost abandonată.

17 mai 2016, 17:19
Hăncescu (FSLI): Ordonanţa privind salarizarea în sectorul bugetar este nulă. Educaţia a fost abandonată

Ne așteptam la o lege a salarizării care să creeze un orizont pentru oamenii din sistem. Această Ordonanță pentru noi este nulă. Nu vreau să spun că este pentru Sănătate. Este un sector care într-adevăr se confruntă cu probleme. Știm foarte bine ce se întâmplă și știm despre acel exod al medicilor, dar știm că există două domenii în România care ar trebui tratate cu prioritate: Educația și Sănătatea. Din păcate, Educația a fost abandonată în acest moment„, a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu, la finalul discuțiilor de la Ministerul Muncii.

Acesta a precizat că miercuri va avea loc ședința Colegiului liderilor și se va lua o decizie.

Mâine vom informa liderii și avem o lună până la finalul anului (școlar — n.r.). Oamenii se vor decide ce vor face. Nu pot să pronunț acum cuvântul grevă„, a spus Hăncescu.

În ceea ce privește Fondul de premiere de 2% propus în proiectul Ordonanței, liderul FSLI a subliniat că apreciază „efortul ” Guvernului și că „este prea mult acest deranj”.

Este vorba de 2% și Guvernul face efortul în ghilimele. Vrea să introducă criterii de performanță pentru acest doi la sută. Este prea mult acest deranj. Doi la sută știm foarte bine că este o sumă infimă. Acest fond de premiere a funcționat în învățământ și în tot sistemul bugetar. Și Guvernul consideră că aceasta este o facilitate pentru învățământ și dorește performanță plecând de la acest fond de premiere de 2%. Este prea mult„, a afirmat Simion Hăncescu, precizând că nu au avut loc negocieri, doar „ni s-au prezentat trei variante pe care Ministerul Muncii le-a avut în vedere”.

Citeşte şi Dacian Cioloş, anunţuri importante despre proiectul noii legi a SALARIZĂRII: „Nu scade niciun salariu”

Reprezentanții sindicatelor au avut marți o întâlnire cu ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, pentru consultări referitoare la OUG privind salarizarea personalului bugetar.

Restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate și introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță pentru personalul din sistemul de sănătate și pentru personalul didactic și didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificări aduse de Legea salarizării bugetarilor.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanță de urgență, în sistemul de sănătate, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate și în Învățământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii unor criteriilor de performanță, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale.

Citeşte şi NOUA LEGE A SALARIZĂRII. Creşteri salariale în sănătate, educaţie şi administraţie. Se introduc BONUSURI de performanţă