Hans Klemm, despre modificarea codurilor penale: Vrem să ne asigurăm că nu pun în dificultate cooperarea

Ambasadoarul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat, marţi, că Statele Unite urmăresc procesul de modificare a codurilor penale, menţionând că unul dintre motive este asigurarea că modificările legislative nu pun în dificultate cooperarea dintre organele de aplicare a legii din SUA şi din România.

08 mai 2018, 16:35
Hans Klemm, despre modificarea codurilor penale: Vrem să ne asigurăm că nu pun în dificultate cooperarea

„Anul trecut ne-am făcut clare preocupările faţă de primul pachet de legi ce vizează sistemul judiciar. Decizia preşedintelui de a cere sfatul Comisiei de la Veniţia este foarte bună. Acum urmărim cât de aproape putem un nou pachet de legi care trebuie să răspundă deciziilor Curţii Constituţionale din ultimii ani privind Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Urmărim acest proces din mai multe motive. În primul rând, vrem să ne asigurăm că orice modificare legislativă consolidează sistemul judiciar, independenţa justiţiei. Statele Unite sunt foarte sunt interesate şi de cooperarea în sfera aplicării legii. Vrem să ne asigurăm că modificările legislative nu pun în dificultate cooperarea dintre organele de aplicare a legii din SUA şi din România”, a declarat Hans Klemm, marţi, la finalul unui eveniment la care a participat.

Întrebat dacă este îngrijorat, Klemm a răspuns: „Da. Din acest motiv urmărim cu atenţie acest lucru. Dau un singur exemplu- ce dovezi pot fi aduse în tribunale într-un dosar penal. Cum sunt adunate aceste dovezi. Neutilizarea probelor video ar putea restrânge cooperarea”.

Printre propuneri de modificare a codurilor penale se află abrogarea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, redefinirea grupului infracţional organizat astfel încât acesta nu poate fi definit ca un grup format ocazional pentru comiterea unei infracţiuni ce nu are continuitate sau o structură determinată.

Una dintre prevederile cuprinse în proiectul de modificare a codurilor penale depus în Parlament vizează modalitatea de audiere a unei persoane, care nu trebuie să depăşească mai mult de şase ore din 24. O altă modificare arată că înregistrările convorbirilor nu mai pot fi folosite ca probe.

O altă prevedere arată că dacă acţiunea de traficare nu a fost consumată, simpla ”laudă”, care conduce la dobândirea unor foloase necuvenite, este infracţiune, dar e înşelăciune, nu trafic de influenţă.

Potrivit proiectului de modificare a codurilor penale depus în Parlament, substituirea avocatului ales poate fi realizată doar cu acordul inculpatului, iar în lipsa acordului acestuia anchetatorii nu pot desemna un avocat din oficiu. Deasemenea, denunţătorul poate beneficia de „imunitate”, adică scutirea sau reducerea pedepsei, doar în cazul în care face denunţul în şase luni de la comiterea faptei

O altă modificare se referă la interdicţia comunicării publice de informaţii, în cursul anchetei sau în camera preliminară, provenind de la autorităţi, persoane fizice sau juridice, despre persoanele sau faptele vizate.


loading...