HARTA CAMERELOR PENTRU ROVINIETĂ. În ce zone sunt amplasate cele 66 de camere video ale CNADNR FOTO

Soferii care circula cu autoturismele pe reteaua de drumuri nationale a Romaniei fara sa plateasca rovinieta sunt depistati, in principal, prin intermediul camerelor de supraveghere instalate de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale. Din ianuarie, numarul punctelor fixe de control a ajuns la 66, insa zonele in care sunt instalate acestea n-au fost fost anunţate CNADNR. Controlul se mai face, de asemenea, si prin intermediul unor puncte mobile sau cu ajutorul personalului autorizat in acest sens. Soferii care nu achita rovinieta sunt pasibili de amenzi ce ajung pana la 4500 de lei.

19 feb. 2015, 08:14

Rovinieta ofera soferilor dreptul de a circula, pe o perioada de timp determinata, pe reteaua de drumuri nationale a Romaniei, scrie avocatnet.ro. Persoanele care evita aceasta obligatie pot fi amendate de catre autoritatile statului, astfel ca, pentru a depista in trafic soferii care nu achita rovinieta, CNADNR amplaseaza constant, pe drumurile nationale, camere video de supraveghere.

Citeşte şi Noi puncte fixe de control al valabilităţii rovinietei, amplasate pe drumurile naţionale şi autostrăzi

Numai in decembrie si ianuarie au fost amplasate 33 de noi puncte fixe de control, in acest fel dublandu-se, practic, numarul camerelor video de supraveghere. Zonele in care au fost instalate noile camere video n-au fost specificate si, de aceea, AvocatNet.ro a solicitat CNADNR o lista cu amplasarea tuturor punctelor fixe prin care se controleaza, in momentul de fata, valabilitatea rovinietelor.

Conform documentului primit de redactia noastra, cele mai multe puncte fixe de control sunt situate pe Drumul National 1 (Timisul de Sus, Sebes, Valcele, Sercaia, Osorhei, Barcanesti/Romanesti), Drumul National 2 (Iacobesti, Nicolae Balcescu, Motca, Maracineni), Drumul National 6 (Sannicolau Mare, Cosoveni, Mehadia, Draganesti Vlasca) si Drumul National 15 (Vaduri, Sangeorgiu de Mures, Girleni, Calugareni).

Singurele camere de supraveghere pozitionate pe autostrazi sunt cele de la Petresti (A1), Glina, Fetesti (A2), Gilau si Snagov (A3).

Pana la sfarsitul anului 2015, CNADNR puncteaza ca vor mai fi puse in functiune inca opt puncte fixe de control.

Citeşte şi ROVINIETA 2015: LISTA punctelor FIXE de control al rovinietei în România

De asemenea, controlul rovinietelor se mai face si cu ajutorul a 14 camere video mobile, care sunt impartite intre cele sapte Directii Regionale de Drumuri si Poduri din subordinea CNADNR. Punctele mobile sunt amplasate, in general, pe sectoarele de drumuri nationale pe care nu exista puncte fixe de control.

„Ca regula generala, amplasarea celor 14 sisteme de camere video mobile nu se realizeaza pe sectoarele de drumuri nationale pe care sunt amplasate sistemele de camere video fixe. Acestea sunt utilizate pentru verificarea existentei si valabilitatii rovinietei pe dumurile pe care nu sunt amplasate sistemele de camere video fixe, pe sectoarele de drumuri nationale ce pot constitui rute ocolitoare ale punctelor fixe de control sau pe drumurile pe care se inregistreaza valori mai reduse ale traficului rutier, fara a exista o procedura prestabilita de amplasare (in functie de zona/drum/interval de timp)”, au precizat reprezentantii CNADNR.

Valabilitatea rovinietelor poate fi verificata si prin personalul imputernicit al Inspectoratului General al Politiei Romane, al Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier si al CNADNR (in punctele de trecere a frontierelor).

Amenzile pentru lipsa rovinietei ajung pana la 4500 de lei

Amenzile aplicabile soferilor care circula cu autovehicule in lipsa unei roviniete valabile sunt cuprinse intre 250 si 4500 de lei, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 15/2002 – actul normativ prin care este reglementat tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale.

Mai exact, cele mai mici amenzi se dau soferilor de autoturisme, intre 250 si 500 de lei, la polul opus fiind amenzile pentru soferii vehiculelor de transport de marfa cu masa totala maxima autorizata (MTMA) mai mare sau egala cu 12 tone (cu minimum patru axe), intre 3000 si 4500 de lei.

In ceea ce priveste tariful de utilizare, acesta este „structurat in functie de perioada de parcurs si de stationare, de incadrarea in clasa de emisii poluante (EURO), de masa totala maxima autorizata si de numarul de axe, dupa caz”, scrie in actul mentionat. In functie de durata de utilizare a retelei de drumuri nationale, rovinieta are o valabilitate de una, sapte, 30, 90 de zile sau 12 luni, iar tariful pentru aceasta este cuprins, dupa caz, intre 3 si 1210 euro.

In cazul autoturismelor, tarifele sunt de 3 euro (sapte zile valabilitate), 7 euro (30 de zile), 13 euro (90 de zile) si 28 de euro (12 luni). Acestea sunt cele mai mici preturi, cele mai mari fiind aplicabile vehiculelor de transport de marfa cu MTMA mai mare sau egala cu 12 tone (cu minimum patru axe): 11 euro (o zi), 55 de euro (sapte zile), 143 de euro (30 de zile), 374 de euro (90 de zile), 1210 euro (12 luni).

In reteaua drumurilor nationale sunt incluse autostrazile, drumurile expres, drumurile nationale europene, drumurile nationale principale si drumurile nationale secundare.

Citeşte şi Ce trebuie să faci, după ce ai vândut masina, ca să nu primeşti AMENZI PENTRU LIPSA ROVINIETEI

Exceptii de la plata rovinietei

Persoanele cu handicap care detin autoturisme adaptate handicapului, dar si persoanele care le au in ingrijire pot sa beneficieze gratuit de rovinieta, stabileste Legea nr. 448/2006.

Procedura prin care aceste persoane pot fi scutite de la plata rovinietei este detaliata in normele pentru aplicarea legii mentionate. Concret, persoanele indreptatite trebuie sa depuna o cerere la primaria din localitatea de domiciliu sau la o directie generala de asistenta sociala si protectia copilului teritoriala.

Cererea trebuie sa fie insotita de documentul care atesta incadrarea in grad de handicap, actul de identitate si certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a autoturismului.

Nota: Mai multe informatii despre procedura obtinerii gratuite a rovinietei de catre persoanele cu handicap gasiti in acest articol.

In afara de aceasta scutire, OG nr. 15/2002 prevede si ca sunt exceptate de la plata rovinietei vehiculele detinute in proprietate sau folosite in baza unui drept legal de:

-unitatile Ministerului Apararii Nationale, ale Serviciului Roman de Informatii, ale Serviciului de Informatii Externe, ale Serviciului de Telecomunicatii Speciale si ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor;
-unitatile Ministerului Afacerilor Interne;
-serviciile de ambulanta;
-serviciile publice comunitare pentru situatii de urgenta;
CNADNR;
-Serviciul de Protectie si Paza;
-Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania.

In categoria vehiculelor exceptate mai intra, de asemenea, si cele folosite exclusiv in transportul public local de persoane prin servicii regulate, pe raza teritorial-administrativa a unei localitati, dar si cele istorice.