Harta Noii Rusii: Cum vrea Putin să ajungă la graniţa cu România VIDEO

Separatiștii proruși din estul Ucrainei vor să refacă „Novorossia” istorică, cea care cuprinde tot sud-estul Ucrainei, dar și Republica Moldova, și să ajungă la granița cu România.

08 sept. 2014, 07:40
Harta Noii Rusii: Cum vrea Putin să ajungă la graniţa cu România VIDEO

Cel puțin așa reiese din declarațiile unuia dintre liderii separatiștilor, Pavel Gubarev, care a declarat într-un interviu pentru BBC că scopul lor este să refacă vechea „Novorossia” și să ajungă la granița cu România.

„Bineînțeles că mă voi bucura să nu mai aud explozii în regiune, dar voi fi cu adevarat mulțumit doar atunci când armata noastră va ajunge până la granița cu România”, a declarat Pavel Gubarev pentru BBC, chiar în prima zi de la intrarea în vigoare a armistițiului între Kiev și separatiștii proruși.

Traian Băsescu îl CONTRAZICE pe Poroşenko care a spus că Rusia ar putea cuceri şi Bucureştiul

Conceptul de „Novorossia” este unul mai vechi, utilizat în Imperiul Rus la sfârșitul Secolului XVIII, cuprinzând mai multe regiuni ale Ucrainei de astăzi și Republica Moldova.

Potrivit unor analiști de la Moscova, anume acesta este și scopul președintelui rus, Vladimir Putin, de a-și asigura controlul sud-estului Ucrainei, inclusiv al Republicii Moldova, pentru a-și întări pozițiile în bazinul Mării Negre.