Harta preţurilor la terenurile pentru construit casă în Bucureşti şi zonele limitrofe

Cei care vor să îşi facă casă în această perioadă pot face o adevărată afacere în privinţa terenului. Cu câţiva ani în urmă preţul terenului unei case reprezenta o mare parte din costuri. Acum, preţurile la terenuri sunt, în unele cazuri, şi cu 70% mai mici, comparativ cu perioada de boom imobiliar.

06 sept. 2013, 06:12
Harta preţurilor la terenurile pentru construit casă în Bucureşti şi zonele limitrofe

Vremea cânt terenurile se vindeau mai bine ca pâinea caldă a apus, acum se mai comercializează doar terenurile în parcele mici şi pe care cumpărătorii vor să îşi construiască o casă.

„Există două categorii de terenuri. Terenurile pentru construcţii de case şi terenuri mai mari cu destinaţie comercială. A doua categorie este complet moartă. Ce se mai vine acum, se mai vinde câte o suprafaţă mică de teren, de 400-800 de metri pătraţi, pentru construcţia unei case. Se poate spune că piaţa terenurilor este în continuare blocată şi nici nu există o perspectivă de revenire”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET, analistul imobiliar Radu Zilişteanu.

Preţurile la terenuri au continuat să scadă şi în acest an, astfel încât faţă de acum cinci-şase ani preţurile la terenurile din Bucureşti şi din împrejurimi sunt cu 50-60% mai mici, în unele cazuri chiar mai mari.

„La nivel naţional, preţurile de tranzacţionare pentru terenurile destinate constructiei au înregistrat o scădere de 11% în luna iulie 2013, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Trendul se observă şi raportându-ne la primul semestru din 2013, comparativ cu prima jumătate a anului trecut, fiind vorba de o scădere de 12% a preţurilor de vânzare”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Daniel Crainic, director imobiliare.ro.

Preţuri la terenuri în Bucureşti

Exceptând zonele ultracentrale ale Capitalei, unde terenurile chiar dacă s-au mai ieftinit sunt tot scumpe sunt, în restul oraşului preţurile au devenit accesibile. Printre cele mai ieftine oferte de teren pentru case se regăseşte zona Pantelimon. În această zonă terenurile pot fi cumpărate şi cu 22 de euro metrul pătrat. O altă zonă accesibilă din punct de vedere al preţului terenurilor pentru casă este Rahova. O parcelă de teren de 770 de euro de metri pătraţi este afişată la vânzare cu preţul de 38 de euro metrul pătrat, potrivit anunţurilor postate pe imobiliare.ro.

Potrivit anunţurilor postate de proprietari pe imobiliare.ro, în zona Bucureştii Noi parcele de teren pentru construcţia unei case pot fi cumpărate şi cu 100 de euro metrul pătrat.

Cei care vor să îşi construiască casă în zona Drumul Taberei trebuie să aibă pregătiţi în jur de 180 de euro pentru fiecare metru pătrat de teren, în timp ce în cartierul Crângaşi preţul terenului pentru construit casa ajunge şi la 245 de euro metrul pătrat.

Preţuri la teren în afara Capitalei

Cele mai ieftine terenuri pentru casă în jurul Bucureştiului sunt în comuna Măgurele. În această zonă proprietarii percep preţuri de aproximativ 15 euro metrul pătrat. În Afumaţi anunţurile de pe site-urile de specialitate indică preţuri de aproximativ 50 de euro metrul pătrat, în timp ce în localitatea Bragadiru terenurile costă în jur de 60 de euro metrul pătrat.

De asemenea, în Pipera pot fi cumpărate parcele mici de teren cu preţul de 65 de euro metrul pătrat. Cei care din anumite motive preferă localitatea Popeşti Leordeni, aici preţurile la terenuri este de aproximativ 80 de euro metrul pătrat.

Preţuri de lux în Bucureşti

Chiar dacă piaţa terenurilor s-a prăbuşit în Bucureşti există parcele de teren cu un preţ de peste 1000 de euro metrul pătrat. Cea mai scumpă zonă din Bucureşti pare să fie Dorobanţi. Potrivit anunţurilor postate pe imobiliare.ro, un metru pătrat de teren în Dorobanţi costă 1120 de euro. În zona Romană metrul pătrat de teren se vinde cu 925 de euro, iar în Băneasa terenurile pot fi cumpărate cu preţul de aproximativ 420 de euro metrul pătrat.