Harta seismică a Capitalei! Care sunt cele mai afectate zone în caz de cutremur

În urma unui cutremur din Turcia, autorităţile au simulat un cutremur în Bucureşti pentru a vedea care ar fi cele mai afectate zone în caz de o catastrofă. După această simulare, zona de nord a Capitalei ar fi cea care va prelua cel mai puternic şocul. 

RomaniaTV.net
30 ian. 2020, 09:23
Harta seismică a Capitalei! Care sunt cele mai afectate zone în caz de cutremur

Zece ani a durat întocmirea hărţii de risc seismic în București și a fost luat în calcul seismul maxim posibil ca magnitudine – peste 7,5 – produs în zona Vrancea. După multe investigaţii amănunţite, specialiştii de la Măgurele au ajuns la concluzia că zona de nord a Capitalei va fi cea care va prelua cel mai puternic şocul. 

Citeşte şi: Cutremur cu magnitudine 5.3 la o adâncime de doar 25 kilometri

După Nordul Capitalei, următoarele cele mai afectate zone din București de un cutremur în România ar fi centrul şi estul oraşului. Cei mai expuşi ar fi locuitorii din zonele Otopeni, Pipera, Aviaţiei. Pantelimon, unul dintre cartierele-dormitor ale Capitalei, este el în zona roşie pe harta risculului seismic a Bucureștiului.

Citeşte şi: Turcia este în stare de alertă. Se va produce un cutremur de pământ de magnitudine peste 7

Specialiștii spun că zona de-a lungul Dâmboviţei este periculoasă pentru că sunt regiuni cu teren nisipos. Acolo pot apărea fenomene de lichefiere a solului, o „curgere” a nisipului şi astfel clădirile care se află în acele zone să se încline. „În Bucureşti nu ai voie să proiectezi structuri din oţel, pentru că sunt foarte flexibile, exact ce n-ai voie aici”, spunea într-un interviu Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului.

Citeşte şi: Panică în Balcani, un nou cutremur puternic în Albania

Cu toate acestea, în ultimii ani, nordul oraşului a fost invadat de blocuri turn, deși zona este vulnerabilă. La „Aurel Vlaicu” sunt cele mai multe clădiri înalte din Bucureşti. 250.000 de angajaţi lucrează aici, adică o treime din totalul celor care muncesc în birouri în Capitală.


loading...
Partenerii noștri