Harvard şi IKEA, trafic de zeci de milioane de euro cu pădurile româneşti. Cum sunt jefuite resursele ţării

Universitatea Harvard şi grupul suedez Ikea au tranzacţionat în ultimii ani zeci de mii de hectare de pădure din România. Cei doi giganți au cumpărat păduri investigate de procurori pentru retrocedări ilegale și revendicate de statul român, iar Harvard a transferat mai multe suprafeţe disputate în instanţă către noi filiale pe care le controlează prin firme offshore.

01 mart. 2016, 15:35
Harvard şi IKEA, trafic de zeci de milioane de euro cu pădurile româneşti. Cum sunt jefuite resursele ţării

Prestigioasa Universitate americană Harvard a cumpărat în ultimii ani suprafețe de pădure în România de la  grupări acuzate de înșelăciune, corupție și spălăre de bani. Anul trecut, Harvard a cedat aproape 33 de mii de hectare către corporația IKEA, care a plătit în iunie 2015 peste 56 de milioane de euro, fiind la prima achiziție globală de terenuri forestiere pentru exploatare.

Potrivit unei investigaţii Rise Project, suprafețele forestiere cu probleme juridice sunt amplasate în Vrancea, județ în care Harvard și IKEA au cumpărat, pe rând, cele mai multe păduri – peste o treime din întregul portofoliu. De achiziții s-a ocupat în mod direct românul Dragoș Lipan, condamnat anul trecut pentru corupție în cazul mai multor tranzacții făcute în numele Harvard. Lipan a primit, în final, trei ani cu suspendare. “E comod să se dea vina pe mine. (…) Eu nu am cumpărat nicio pădure de capul meu”, a declarat Dragoș Lipan într-o discuție cu reporterii RISE. Americanii au început afacerile chiar în casa lui Dragoș Lipan din satul Sohodol, județul Brașov. Pe 21 octombrie 2004, universitatea americană și-a înființat aici prima filială,  Scolopax SRL.

Intermediarii locali care au facilitat vânzarea pădurilor către Harvard sunt investigați de procurori pentru mai multe infracțiuni: înșelăciune, corupție, activități de criminalitate organizată și spălare de bani.

Separat, Romsilva, regia care administrează pădurile statului, încearcă să recupereze, în instanță, alte suprafețe forestiere din Vrancea. Aproape 3400 de hectare sunt în prezent fie revendicate de Romsilva, fie anchetate de procurori. Adică, în total, o suprafață de 10 la sută din portofoliul pe care Harvard l-a deținut în România.

Citeşte şi Ministerul Mediului: Legea de înfiinţare a Gărzilor Forestiere este în impas

Procedura standard a fost ca Romsilva să atace mai întâi restituirile ca să obțină anularea titlului inițial de proprietate, iar apoi să ceară desființarea contractelor de vânzare – cumpărare. Litigiile cu filiala Harvard au devenit cunoscute abia după ce Romsilva a dat în judecată beneficiarul final al pădurilor respective. Într-un prim caz, Romsilva a câștigat până acum, iar Harvard a făcut recurs, luna trecută, ca să nu piardă definitiv 108 hectare  în Vrancea. Avocații angajați de Harvard au susținut, în instanță, că filiala universității din România a fost cumpărător de bună credință. Judecătorii nu au fost însă de acord. Magistrații au concluzionat că Harvard a știut ce cumpără și că nu poate invoca buna sa credință.

Harvard a investit aproape 100 de milioane de dolari în peste 900 de loturi de pădure împrăștiate în 21 de județe.

Grupul IKEA susține că a verificat atent toate proprietățile şi că a descoperit aceste litigii abia după ce a încheiat un contract cu Direcția Silvică Vrancea pentru paza a peste 1300 de hectare de pădure. „În lista proprietăților care urmau să fie păzite, Direcția Silvică Vrancea a adăugat cuvântul > ca un comentariu la șapte proprietăți. Cu toate acestea, conform verificărilor noastre, finalizate în iunie 2015, aceste zone nu au fost identificate ca fiind disputate. Am încercat să clarificăm acest aspect înainte să semnăm contractul, dar cu toate acestea nu ne-a fost furnizată nicio informație cu privire la eventualele litigii. Nu suntem mulțumiți cu această situație și, din această cauză, am decis să nu progresăm cu nicio activitate în zonele respective până când problema nu va fi fost clarificată în mod oficial„, se arată într-un comunicat al grupului suedez.