Haşotti: Hala Matache este o ruină; trebuie mutată şi reconstruită folosindu-se elemente originale

Puiu Haşotti, ministrul Culturii, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că, din punctul lui de vedere, Hala Matache este "o ruină", care trebuie mutată şi reconstruită folosindu-se elementele sale originale, astfel încât să nu "impieteze asupra urbanismului şi circulaţiei în Bucureşti".

RomaniaTV.net
29 oct. 2012, 14:55
Haşotti: Hala Matache este o ruină; trebuie mutată şi reconstruită folosindu-se elemente originale

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Puiu Haşotti, a prezentat, luni, într-o conferinţă de presă o serie de iniţiative legislative în domeniul patrimoniului, aflate în prezent pe circuitul de avizare.

În acest context, Haşotti a vorbit, răspunzând unor întrebări, despre Hala Matache, un monument istoric de categoria B – de interes local -, spunând că subiectul nu poate fi discutat la nivelul Ministerului Culturii în absenţa unui aviz de la Ministerul Dezvoltării.

„Hala Matache este o ruină. Nu avem încă nimic de la Ministerul Dezvoltării (…) Un punct de vedere strict personal este acela că Hala Matache nu trebuie să intre în coliziune cu interesul public al cetăţeanului şi cu urbanizarea Bucureştiului. Ea trebuie menţinută, dar trebuie mutată, inclusiv cu cât mai multe elemente constitutive ale Halei Matache. Ttrebuie mutată în aşa fel încât monumentul trebuie să rămână, dar în alt loc, astfel încât să nu se impieteze asupra urbanismului şi circulaţiei în Bucureşti şi ea ar trebui să fie un spaţiu cultural. La ora actuală, este un dezastru Hala Matache”, a spus Puiu Haşotti.

El a mai spus că Ministerul Dezvoltării nu a remis Ministerului Culturii niciun fel de punct de vedere referitor la Hala Matache. „Noi am dat un aviz pentru o documentaţie de intervenţie de conservare de urgenţă. E singurul aviz pe care l-am dat”, a spus şi Sergiu Nistor, secretarul de stat în Ministerul Culturii.

Pe de altă parte, prezent la conferinţa de presă, organizată la sediul Ministerului Culturii, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a spus că Ordinul Arhitecţilor tocmai a premiat o propunere care prevede păstrarea Halei Matache pe locul actual. El a mai amintit că Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti a dat un aviz de demolare în cazul acestui edificiu fără să ţină cont de recomandarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.

Declaraţiile acestea vin în contextul în care, pe 26 octombrie, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că îi face o curte acerbă ministrului Culturii, Puiu Haşotti, având nevoie de avizul acestuia pentru mutarea Halei Matache, la construirea Diametralei Buzeşti – Berzei.

Întrebat despre Hala Matache, Oprescu a răspuns: „E un subiect drag mie. (…) De trei ani şi jumătate, lipsind sângele în instalaţia unor factori de decizie, am înghiţit numai promisiuni. S-a trecut de comisia tehnică, s-a trecut de comisia Ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, avem şi avizul dânşilor, urmează să avem şi avizul Ministerului Culturii”.

Primarul general declara, pe 20 septembrie, că trebuie lămurită situaţia cu Hala Matache, pentru că în proiectul magistralei rutiere Buzeşti – Berzei sunt cheltuieli fantastice, precizând că hala va fi mutată „exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo”, pentru construcţia drumului.

Pentru aceasta, Primăria Capitalei trebuie să aibă însă avizul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), precum şi pe cel al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), Hala Matache fiind un monument istoric.

„S-a propus o comisie interplanetară care să discute, care n-are niciun fundament legislativ”, a mai spus Oprescu, pe 26 octombrie, după ce a anunţat că a obţinut deja avizul MDRT.

ONG-urile din Platforma pentru Bucureşti care se opun mutării Halei Matache anunţaseră, după o discuţie cu secretarul de stat Marcel Boloş de la MDRT, pe 24 septembrie, că acest subiect va fi discutat într-o şedinţa comună a Comisiei Tehnice de Urbanism din Ministerul Dezvoltării şi a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice (CNMI) din Ministerul Culturii, în condiţiile în care comisia responsabilă din MDRT nu dăduse încă avizul.

Avizul Ministerului Culturii trebuie semnat de ministrul Puiu Haşotti, după consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.

„Îi fac o curte accerbă ministrului Culturii pentru a da voie cetăţenilor din zonă să ne luăm jucăriile de acolo, să dăm drumul la primele două părţi ale diametralei Buzeşti – Berzei”, a mai declarat Oprescu.

Primarul a mai precizat că soluţia rămâne cea anunţată, respectiv a mutării, pentru că nu are alte variante din punct de vedere tehnic. „Nu pot să curbez atâta linia de tramvai, ca să expropriez pe stânga m-ar costa 50 de miioane de euro”, a mai spus edilul.

Potrivit ministrului Eduard Hellvig, mutarea Halei Matache ar urma să fie discutată de CNMI în următoarea şedinţă a comisiei.

Pe de altă parte, peste 20 de persoane care au protestat, pe 6 octombrie, în apropierea Halei Matache din Capitală faţă de intenţia de mutare a acestei construcţii au fost ridicate de jandarmi şi duse la Secţia 3 Poliţie, unde au primit avertismente întrucât acţiunea nu era autorizată.

Manifestanţii au mers în grup pe lângă imobil, fără a scanda vreun mesaj, şi au afişat câteva cartoane cu texte precum „Hala Matache e o valoare. Dacă se demolează, e irecuperabilă”, „Hala Matache nu e o clădire, e Bucureştiul!”, „Dacă hala e demolată, noi pierdem bani”, „Respectaţi legea! Organizaţi concurs!”.