Hayssam susţine că a încercat de două ori să se întoarcă în România. Vezi ce a spus la DIICOT

Unul dintre avocaţii din oficiu ai lui Omar Hayssam a declarat vineri, la ieşirea din sediul DIICOT, că acestuia i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile din noul dosar şi că sirianul i-ar fi spus anchetatorului că va colabora şi că au timp 20 de ani să discute.

RomaniaTV.net
02 aug. 2013, 12:20
Hayssam susţine că a încercat de două ori să se întoarcă în România. Vezi ce a spus la DIICOT

Avocatul Maria Slăvuică a arătat că Omar Hayssam nu a dat nicio declaraţie scrisă, vineri, la DIICOT, ci a semnat documentul de luare la cunoştinţă a acuzaţiilor şi s-a arătat deschis în colaborarea sa cu organele de anchetă.

Anchetatorii i-au adus acestuia la cunoştinţă că este urmărit penal pentru spălare de bani, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, a precizat ea.

Potrivit avocatului, Hayssam i-ar fi spus procurorului că perioada de 20 de ani în care va executa pedepsele primite acum reprezintă timp suficient pentru a discuta cu organele de anchetă. Pe de altă parte, Slăvuică a arătat că noul dosar reprezintă un cumul de mai multe dosare, toate de natură economică.

Totodată, avocatul a precizat că anchetatorii, încă de la bun început, i-au pus în vedere lui Hayssam că nu vor discuta cu el despre dosarul de armament sau cel privind fuga din România şi că, până la acest moment, sirianul nu ar fi făcut vreo referire la acestea.

Maria Slăvuică a mai spus că Omar Hayssam a primit o pereche de ochelari, aşa cum solicitase miercuri în instanţă, şi a cerut să poată lua legătura cu soţia fratelui său, Carmen Omar, care este avocat.

Potrivit avocatului, procurorii au stabilit ca Hayssam să fie adus din nou la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în 20 august, însă, dacă acesta se hotărăşte să dea o declaraţie înainte de această dată, el poate fi adus în faţa anchetatorilor oricând doreşte.

„Este cooperant, este deschis să-şi îmbunătăţească situaţia actuală”, a mai arătat apărătorul din oficiu al lui Hayssam.

Avocatul a mai spus că, potrivit susţinerilor lui Hayssam, acesta ar fi încercat, în perioada în care a fost în arest pe teritoriul Siriei, demersuri pentru întoarcerea în România, însă fără succes.

Omar Hayssam a fost audiat vineri, timp de aproximativ o oră, la DIICOT, într-un nou dosar, sirianul fiind urcat ulterior în dubă, sub escorta trupelor speciale, pentru a fi dus înapoi în detenţie, la Penitenciarul Rahova.

Tot vineri, Hayssam s-a aflat la Tribunalul Bucureşti, pentru un nou termen în dosarul de înşelăciune în care este acuzat de delapidarea a 20 de milioane de euro, în care a primit un mandat de arestare preventivă  de 29 de zile