Heliportul SMURD Constanţa este deszăpezit pentru trimiterea în misiune a elicopterului

Elicopterul SMURD este pregătit să decoleze, după deszăpezirea heliportului Aerobazei Constanța, pentru preluarea unui pacient în comă, din comuna Dumbrăveni, diagnosticat cu posibil accident vascular cerebral, care a fost găzduit peste noapte în sediul primăriei, potrivit prefectului județului Constanța, Adrian Nicolaescu.

RomaniaTV.net
11 ian. 2017, 07:42
Heliportul SMURD Constanţa este deszăpezit pentru trimiterea în misiune a elicopterului

Potrivit directorului medical al Serviciului Județean de Ambulanță Constanța, dr. Ionuț Cealera, la pacientul în vârstă de peste 50 de ani, care locuia într-o casă neîncălzită și are o stare de sănătate precară, au încercat să ajungă în cursul nopții de marți, pe viscol, un echipaj cu medic de la Serviciul de Ambulanță, dar acesta s-a blocat între localitățile Scărișoreanu și Plopeni, scrie Agerpres.

Ulterior, pentru salvarea pacientului a fost trimisă o șenilată de la Chirnogeni, care l-a preluat și l-a transportat într-un spațiu încălzit din cadrul Primăriei Dumbrăveni. Potrivit ISU Dobrogea, echipajul cu medic de la SAJ a fost preluat de o șenilată de la Topraisar și s-a încercat deplasarea în localitatea Dumbrăveni, dar din cauza carosabilului blocat de nămeți nu s-a reușit acest lucru, iar echipajele au revenit la bază, în localitate.

Pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, în județul Constanța au acționat, începând de marți după-amiază, peste 700 de pompieri, polițiști, jandarmi, angajați ai Ministerului Transporturilor și reprezentanți ai Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, cu aproximativ 320 de utilaje și autospeciale.

Conform purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea, Alin Băseșteanu, după aproximativ 12 ore în care structurile de intervenție au gestionat efectele generate de viscolul năprasnic și ninsorile abundente care au afectat puternic întreg Județul Constanța, autoritățile continuă să facă eforturi susținute pentru restabilirea stării de normalitate și degajarea principalelor artere de comunicație rutieră. „Salvatorii au acționat pentru gestionarea efectelor generate de avertizările meteorologice periculoase la 71 de misiuni, în condiții foarte dificile, parcurgând tronsoane de drum cu zăpadă foarte mare și viscol năprasnic”, potrivit purtătorului de cuvânt ISU Dobrogea.

Miercuri dimineață, județul Constanța a ieșit de sub incidența codului portocaliu de viscol și polei, iar după ora 9,00, au fost redeschise circulației publice segmentele de drumuri naționale: DN3 Constanța-Murfatlar, DN 39E Constanța-Cumpăna și DN 22 Constanța-Ovidiu, iar DN 39 Constanța-Mangalia a fost menținut deschis pe tot parcursul viscolului.

Pentru optimizarea misiunilor desfășurate în această perioadă, IGSU a ordonat ca utilaje și autospeciale de intervenție din cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență București-Ilfov, Olt, Dâmbovița, Bacău, Neamț, Botoșani, Argeș și Iași să fie dislocate în județul Constanța pentru a sprijini acțiunile de intervenție.

Potrivit Biroului de comunicare al E-Distribuție Dobrogea, în județul Constanța, viscolul și depunerile de gheață au produs deranjamente lăsând nealimentate total cinci linii electrice aeriene de medie tensiune total și parțial și 59 posturi de transformare, fiind afectate 11 localități ( Nistorești, Casicea, Petroșani, Negrești, Tufani, Curcani, Independența, Fântâna Mare, Viroaga, Poiana, Cuza Vodă) și parțial două localități (Medgidia și General Scărișoreanu).

Într-o serie de comune, cum ar fi Movilița, se înregistrează deranjamente individuale sau colective, iar în municipiul Constanța se înregistrează deranjamente individuale și colective cauzate de condițiile meteo, pentru remedierea cărora se intervine.

Citeşte şi Intervenţie dificilă în Delta Dunării. Un bolnav a fost transportat de urgenţă la spital cu elicopterul SMURD