Henry Kissinger, pus pe „lista neagră” de către Volodimir Zelenski. Președintele Ucrainei continuă atacurile la adresa diplomatului

Volodimir Zelenski s-a declarat revoltat de atitudinea pe care a avut-o Henry Kissinger, la Forumul Economic de la Davos. Președintele Ucrainei nu a putut accepta sfatul americanului, care a recomandat cedarea teritoriilor pro-ruse, pentru ca războiul să se încheie. Astfel, liderul de la Kiev l-a trecut pe „lista neagră" pe  fostul consilier de stat al lui Richard Nixon. 

27 mai 2022, 23:36
Henry Kissinger, pus pe „lista neagră” de către Volodimir Zelenski. Președintele Ucrainei continuă atacurile la adresa diplomatului

Volodimir Zelenski a luat decizia de a-l trece pe „lista neagră” pe Henry Kissinger după ce l-a criticat dur pe reputatul politolog.

„Participarea la operațiunea specială de informare a Rusiei (o țară agresoare și teroristă) împotriva Ucrainei. Răspândirea narațiunilor de propagandă și șantaj ruso-fascist – război nuclear, declin global, foamete, șocul migrației, ofensiva Chinei etc. în schimbul trunchierii teritoriului ucrainean (minim – la 24 februarie, maxim – fără Donețk, Luhansk și tot sudul, inclusiv Odesa). Un complice la crimele autorităților ruse împotriva Ucrainei și a cetățenilor săi”, se arată în raportul ucrainenilor.

Pe 25 mai, Kissinger, în timpul unui discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, a declarat că Ucraina ar trebui să negocieze cu Rusia, chiar dacă i se cer concesii din partea acesteia, cum ar fi cedarea unor teritorii.

Mihail Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, l-a numit pe Kissinger „un alarmist de la Davos”.

 

Punctul de vedere al lui Henry Kissinger care l-a deranjat pe Volodimir Zelenski

 

Fostul consilier al lui Nixon este de părere că liderii din vest nu ar trebui să mai încerce să „provoace o înfrângere zdrobitoare” armatei liderului de la Kremlin, pentru că înrăutățirea conflictului va avea „consecințe dezastruoase” în vederea „stabilirii pe termen lung” a Europei.

În opinia lui Kissinger, Ucraina trebuie să rămână un stat-tampon, deci neutru, nu frontiera de est a Europei.

„Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni, înainte de a se produce revolte şi tensiuni care nu vor fi depăşite cu uşurinţă. În mod ideal, linia de separare ar trebui să fie revenirea la status quo ante bellum (n.r. – starea de dinainte de război).

În cazul continuării războiului dincolo de acest punct, nu ar mai fi vorba despre libertatea Ucrainei, ci despre un nou război, împotriva Rusiei însăşi”, a transmis Kissinger, citat de „The Telegraph”.

În replică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un atac virulent la adresa fostului secretar de stat american.