Henry Kissinger, fost secretar de stat al SUA, avertisment pentru Biden și Zelenski: Ucraina trebuie să rămână neutră, iar Occidentul să nu mai provoace Rusia

Henry Kissinger, unul dintre cei mai cunoscuți diplomați din lume, fost consilier pe securitate al președintelui Richard Nixon, a avut un discurs surprinzător în cadrul Formului Economic de la Davos, organizat în Elveția, de către Klaus Schwab. 

24 mai 2022, 18:26
Henry Kissinger, fost secretar de stat al SUA, avertisment pentru Biden și Zelenski: Ucraina trebuie să rămână neutră, iar Occidentul să nu mai provoace Rusia

Printre subiectele abordate la Davos s-au numărat conflictul militar din regiunea Donbas, dintre Rusia și Ucraina, susținută de SUA și aliați din NATO.

În intervenția sa, politologul în vârstă de 98 de ani a susținut că Ucraina trebuie să se pună la negociere cu Vladimir Putin și eventual, chiar să renunțe la anumite teritorii.

 

Henry Kissinger, reputat diplomat american cu relații pe întreg mapamondul

 

Fostul secretar de stat american este cunoscut drept un arhitect al apropierii din anii ’70 între China comunistă și SUA. De-a lungul timpului a îndemnat statele lumii să facă demersuri concrete pentru menținerea păcii, invocând astfel necesitatea „echilibrului strategic” între administrația de la Washington și regimul de la Moscova, în vederea menținerii unei „mai bune stabilități globale”.

În cadrul Forumului de la Davos, Henry Kissinger a declarat că ucrainenii ar trebui să dea dovadă de înțelepciune în negocieri, în egală măsură cu eroismul demonstrat până acum pe câmpul de luptă.

„Sper că ucrainenii vor egala cu înţelepciune eroismul de care au dat dovadă”, a declarat Kissinger.

 

Sfaturile lui Henry Kissinger pentru Ucraina și NATO

 

Fostul consilier al lui Nixon este de părere că liderii din vest nu ar trebui să mai încerce să „provoace o înfrângere zdrobitoare” armatei liderului de la Kremlin, pentru că înrăutățirea conflictului va avea „consecințe dezastruoase” în vederea „stabilirii pe termen lung” a Europei.

În opinia lui Kissinger, Ucraina trebuie să rămână un stat-tampon, deci neutru, nu frontiera de est a Europei.

„Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni, înainte de a se produce revolte şi tensiuni care nu vor fi depăşite cu uşurinţă. În mod ideal, linia de separare ar trebui să fie revenirea la status quo ante bellum (n.r. – starea de dinainte de război).

În cazul continuării războiului dincolo de acest punct, nu ar mai fi vorba despre libertatea Ucrainei, ci despre un nou război, împotriva Rusiei însăşi”, a transmis Kissinger, citat de „The Telegraph”.

 

Henry Kissinger a consiliat mai mulți lideri politici influenți din SUA

 

Kissinger a mai avertizat Occidentul că Rusia este de mai bine de patru secole „o parte esențială a Europei”, astfel că liderii politici din vest nu ar trebui „să piardă din vedere relația pe termen lung” cu statul condus la momentul de față de către Vladimir Putin, care ar putea crea o relație foarte apropiată și permanentă cu China.

În cadrul evenimentului de la Davos a vorbit și Volodimir Zelenski, președintele ucrainean care a cerut din nou arme, pentru a continua războiul.

În 1973, Henry Kissinger a primit Premiul Nobel pentru Pace, pentru contribuția în vederea stopării conflictului din Vietnam. El a consiliat de-a lungul timpului diverși lideri politici, inclusiv pe Donald Trump. În plus, Henry Kissinger a avut în ultimii ani mai multe discuții tete-a-tete cu Vladimir Putin.