HERINGUL, bun pentru inimă, rău pentru plămâni

Peştele a fost o sursă importantă de proteine de-a lungul istoriei, însă a-l aduce pe masa consumatorului se poate dovedi o afacere periculoasă, deoarece tehnicile moderne de procesare pot provoca probleme serioase de sănătate pentru anumiţi angajaţi din industria peştelui, transmite BBC.

10 aug. 2013, 16:52
HERINGUL, bun pentru inimă, rău pentru plămâni

Cercetătorii suedezi atrag atenţia asupra riscului de alergii şi astm pentru muncitorii din industria heringului. Studiul lor, publicat în Analele Igienei Ocupaţionale, a descoperit niveluri înalte de proteină de peşte în aer, în apropierea maşinilor de filetat, proteine expulzate fie de maşini, fie de furtunurile cu presiune folosite pentru curăţarea podelelor, potrivit Agerpres. Aceste mici particule pot fi inhalate în plămâni, provocând probleme de sănătate.

Anna Dahlman-Hoglund, una dintre autoarele studiului şi medic la Spitalul Universitar Sahlgrenska din Gothenburg, a remarcat că, în ultimii zece ani, o parte dintre pacienţii ei care lucrau în industria peştelui aveau probleme respiratorii şi chiar astm. Ea a decis că, împreună cu câţiva colegi, să studieze condiţiile de muncă ale acestor oameni, măsurând cantitatea de proteine de hering din aer în diverse hale ale unei fabrici de procesare a peştelui. Totodată, unii muncitori au primit mici monitoare care înregistrau astfel de date.

Ea a descoperit că muncitorii erau expuşi la particulele de peşte şi atribuie acest fapt maşinilor de filetat şi furtunurilor de curăţare cu jet de apă de mare presiune care aruncă particulele în aer. Studii anterioare au demonstrat că inhalarea acestor particule provoacă probleme de respiraţie, fie pentru că particulele irită plămânii şi căile respiratorii, fie pentru că apare o reacţie alergică la proteina de peşte. Cercetătoarea suedeză a mai descoperit că, atunci când pacienţii săi nu erau la muncă sau erau în vacanţă, se simţeau mult mai bine.

O parte a problemei pentru industria de procesare a peştelui este că sunt folosite maşini moderne în fabrici vechi cu ventilaţie proastă, spune Dahlman-Hoglund. Echipa de cercetare a sfătuit fabricile să-şi îmbunătăţească sistemul de ventilaţie şi să folosească metode tradiţionale de curăţare a podelelor, şi nu furtunuri cu presiune.