HERMANN RORSCHACH te invită să postezi pe Google Plus, Facebook şi Twitter

GOOGLE şi-a modificat, vineri, logoul pentru a-l sărbători pe Hermann Rorschach, la împlinirea a 129 de ani de la naşterea psihiatrului şi psihanalistului elveţian, celebru pentru inventarea testului Rorschach.

RomaniaTV.net
08 nov. 2013, 06:12
HERMANN RORSCHACH te invită să postezi pe Google Plus, Facebook şi Twitter

HERMANN RORSCHACH ESTE sărbptoritul zilei. Noul logo al Google este unul interactiv, utilizatorii fiind invitaţi să spună ce văd într-un test Rorschach şi să posteze răspunsurile lor pe platformele de socializare Google Plus, Facebook şi Twitter.

Logoul dedicat lui Hermann Rorschach este realizat sub forma unui desen alb-negru, suprinzându-l în partea din stânga a imaginii pe cunoscutul psihiatru şi psihanalist, aşezat pe un scaun şi având în faţa sa un carneţel de notiţe şi un creion.

În centrul noului logo se află o coală simplă de hârtie pe care se pot observa urmele lăsate de cerneală, după ce respectiva foaie a fost îndoită şi readusă la forma iniţială. În cazul logoului interactiv al Google, urmele lăsate de cerneală şi implicit formele rezultate pot fi schimbate la apăsarea unor săgeţi postate în dreapta şi în stânga imaginii. 

Testul Rorschach, cunoscut şi sub denumirea de „psihodiagnostic”, reprezintă o interpretare liberă a unei imagini asimetrice, fiind folosit pentru alcătuirea profilului personalităţii pacientului. Testul a fost descris de psihiatrul şi psihanalistul Hermann Rorschach în 1921 şi se află la baza psihologiei proiective.

În mod concret, persoana supusă la acest test trebuie să interpreteze ce vede în urmele lăsate de o pată de cerneală pe o foaie de hârtie, după ce respectiva foaie a fost îndoită şi readusă la forma iniţială.

Potrivit independent.co.uk, Hermann Rorschach s-a născut pe 8 noiembrie 1884, la Zurich. Pe când era copil i se spunea „Klecks” (pată de cerneală, n.r.), datorită pasiunii sale pentru arta de a transforma urmele lăsate de petele de cerneală pe hârtie în imagini recognoscibile. Pasiunea lui din copilărie a fost cea care l-a ajutat mai târziu în dezvoltarea profesiei sale.

În timpul liceului, Rorschach i-a scris o scrisoare eminentului biolog german Ernst Haeckel cerându-i să îl ajute să decidă ce carieră să aleagă între artă şi ştiinţă. Haeckel i-a sugerat ştiinţa şi Rorschach a început să studieze ştiinţele medicale la Universitatea din Zurich.

După absolvire, a studiat cu psihiatrul Eugen Bleuler, cunoscut mai ales pentru contribuţiile sale semnificative la înţelegerea şi explicarea bolilor mentale, respectiv la identificarea şi denumirea schizofreniei. Cu Eugen Bleuler a studiat şi colaborat şi Carl Jung.

Hermann Rorschach a fost interesat de interesul stârnit în jurul mişcării psihanalitice – care era condusă de personalităţi precum Sigmund Freud -, care îi amintea de încântarea pe care o resimţeau colegii săi de clasă când găseau foile cu imagini rezultate din pete de cerneală.

Acest lucru l-a făcut pe Rorschach să se întrebe de ce unii oameni văd lucruri diferite în aceleaşi „opere de artă” rezultate din pete de cerneală. Astfel, el a început să arate aceste imagini copiilor şi să analizeze diferitele lor răspunsuri.

După mai mulţi ani de aplicare a acestor teste, pe vremea în care lucra ca director adjunct la spitalul psihiatric din Herisau, Hermann Rorschach a scris „Psychodiagnostik”, o carte în care a descris modul în care aceste teste pot fi folosite efectiv în psihanalizarea pacienţilor.

Rorschach a decedat pe 1 aprilie 1922, la vârsta de 37 de ani – la mai puţin un an după ce a scris această lucrare inovatoare -, ca urmare a unei peritonite apendiculare.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

 

HERMANN RORSCHACH și FAIMOSUL SĂU TEST CU PETE DE CERNEALĂ

HERMANN RORSCHACH – Motorul de căutare Google celebrează, vineri, 129 de ani de la nașterea psihoanalistului elvețian HERMANN RORSCHACH, faimos pentru testul psihologic cu pete de cerneală care îi poartă numele, printr-un Doodle special. 

Google Doodle-ul creat pentru a-l celebra pe HERMANN RORSCHACH conține mai multe pete de cerneală, iar utilizatorii motorului de căutare Google sunt îndemnați să împărtășească interpretările lor pe rețelele de socializare Google +, Facebook și Twitter. 

HERMANN RORSCHACH s-a născut pe 8 noiembrie 1884, în Zurich, prin urmare vineri se împlinesc 129 de ani de la naşterea lui HERMANN RORSCHACH. HERMANN RORSCHACH a fost poreclit încă de mic “Klecks” (pată de cerneală), deoarece îi plăcea să facă astfel de desene. Probabil că, pe atunci, HERMANN RORSCHACH, care era în egală măsură pasionat de artă şi ştiinţe, nu bănuia că va trăi din realizarea acestor desene şi analizarea lor.

HERMANN RORSCHACH a urmat studiile Universităţii din Zurich, la facultatea de medicină, pe care a absolvit-o în 1909. În acelaşi an, HERMANN RORSCHACH s-a logodit cu Olga Stempelin, o fată din Republica Tatarstan. HERMANN RORSCHACH a început să înveţe rusa şi, în 1906, pe când studia la Berlin, a mers într-o scurtă vacanţă în Rusia. În 1913, HERMANN RORSCHACH şi Olga Stempelin s-au căsătorit şi s-au mutat în Rusia. HERMANN RORSCHACH a avut doi copii: un băiat născut în 1917 şi o fată, în 1919.

HERMANN RORSCHACH a învăţat psihiatrie şi psihanaliză sub îndrumarea lui Eugen Bleuler, care l-a învăţat şi pe Carl Jung. Pe când încă era student la medicină, HERMANN RORSCHACH a început să facă diverse modele din cerneală şi să le arate copiilor din şcoli, pentru a vedea de ce fiecare interpretează diferit ceea ce vede.

În 1914, HERMANN RORSCHACH s-a întors în Elveţia, unde a fost director adjunct al Spitalului de psihiatrie din Herisau. În 1921, HERMANN RORSCHACH a scris cartea “Psychodiagnostik”, care a pus bazele testului RORSCHACH.

HERMANN RORSCHACH a murit în 1922, la numai 37 de ani, din cauza unei peritonite.

În Google Doodle-ul pentru HERMANN RORSCHACH, utilizatorii sunt supuşi unui test RORSCHACH: ei au de ales între mai multe imagini cu pete de cerneală şi pot spune, printr-un mesaj postat pe Google Plus, Facebook sau Twitter, ce văd în testul RORSCHACH.

HERMANN RORSCHACH s-a născut în Elveția, iar în copilărie a căpătat porecla de „pată de cerneală” din cauza pasiunii lui pentru realizarea unor pete de cerneală cu modele complexe, practică des întâlnită în rândul elevilor în acea perioadă. Spre deosebire de colegii săi, HERMANN RORSCHACH a transformat petele de cerneală în cea mai importantă realizare profesională din cariera sa, scrie www.realitatea.net

La fel ca tatăl său, profesor de artă, HERMANN RORSCHACH a fost pasionat de pictură, iar la sfârșitul liceului s-a hotărât cu greu între a alege o carieră artistică sau una științifică. Drept urmare, HERMANN RORSCHACH i-a trimis o scrisoare faimosului biolog german Ernst Haeckel, în care i-a cerut ajutorul. Haeckel i-a recomandat știința, iar HERMANN RORSCHACH s-a înscris la Facultatea de Medicină din Zurich. HERMANN RORSCHACH a început să învețe limba rusă iar în 1906 a mersi într-o vacanță în Rusia. HERMANN RORSCHACH a terminat facultatea în 1909, iar în același an s-a logodit cu rusoaica Olga Stempelin. HERMANN RORSCHACH s-a măritat cu ea în 1913, iar cei doi s-au mutat în Rusia. Un băiat li s-a născut în 1917, iar doi ani mai târziu au avut și o fată. 

HERMANN RORSCHACH, cititorul în pete de cerneală

Întrebându-se de ce persoanele vedeau de multe ori lucruri diferite în aceleași pete de cerneală, HERMANN RORSCHACH a început încă de când era student să le arate unor copii pete de cerneală și să analizeze și să documenteze răspunsurile lor. 

În 1914, HERMANN RORSCHACH s-a întors în Elveția, unde s-a angajat ca director adjunct la spitalul psihiatric din Herisau. În 1921 a scris volumul „Manual de psihodiagnostic”, ce avea să formeze temelia pentru testul RORSCHACH.

La numai un an după ce a scris cartea, HERMANN RORSCHACH a murit din cauza peritonitei, la vârsta de 37 de ani.

Planul lui HERMANN RORSCHACH a fost de a folosi testul care a ajuns să-i poarte numele nu pentru a testa personalitatea pacienților, ci pentru diagnosticarea schizofreniei. Cu toate astea, continuatorii lui HERMANN RORSCHACH au „denaturat” idelile lor și au început să-l folosească ca test proiectiv de personalitate. 

 

HERMANN RORSCHACH test, cartonașul I

Posibile imagini sexuale: sâni, în special zonele rotunjite din partea superioară a imaginii

Răspunsuri bune/obișnuite: liliac, fluture, siluetă de femeie (în centru), molie

Ai putea fi catalogat ca fiind ușor paranoic dacă vezi: mască, față de animal sau chip scobit într-un dovleac. 

Răspuns negativ: Orice răspuns care conține o insultă la adresa trupului de femeie (care este un indicator al percepției asupra propriului corp). 

Primul cartonaș este ușor. Viteza cu care oferi un răspuns indică abilitatea ta de a te descurca în situații noi. Cea mai bună reacție este să oferi răspunsurile obișnuite imediat. Evidă comentariul evident că silueta de femeie are doi sâni și nu are cap, scrie psychwatch.blogspot.com.

HERMANN RORSCHACH test, cartonașul II

Posibile imagini sexuale: organ sexual masculin în partea superioară sau, în unele cazuri, organ genital femeiesc în partea inferioară. Evită să dai aceste răspunsuri

Răspunsul potrivit: Două siluete umane (femei sau clovni). Faptul că nu vezi asta reprezintă un indicator pentru faptul că ai probleme să relaționezi cu alți oameni. 

Alte răspunsuri bune: fluture, intrare într-o peșteră. 

HERMANN RORSCHACH test, cartonașul III

Posibile imagini sexuale: organe sexuale masculine și sâni de femeie. 

Despre cartonașul cu numărul III se spune că ar putea determina preferințele sexuale ale unei persoane. O persoană heterosexuală ar spune că vede două siluete de bărbați, iar o persoană homosexuală ar vedea două siluete de androgini sau de femei. 

Petele roșii sunt interpretate de cele mai multe ori separat. Răspunsurile obișnuite sunt papion și fundă (zona centrală) și stomac și esofag (petele din exterior). 

HERMANN RORSCHACH test, cartonașul IV

Cartonașul IV este „cartonașul tatălui”. La prima vedere, este o pată de cerneală care poate fi cu greu interpretată ca un tot unitar. Cele două colțuri din partea de jos sunt descrise adeseori drept pantofi sau cizme. De asemenea, cartonașul poate descris ca înfățișând o persoană privită de jos în sus sau o siluetă masculină cu un organ sexual hipertrofiat. 

„Cizmele” sunt destul de evidente, iar între ele pare să fie capul unui câine sau a unui dragon. În primă fază, majoritatea persoanelor interpretează pata de cerneală ca fiind pielea unui animal. 

Teoreticienii testului RORSCHACH văd în descrierea acestui cartonaș modul în care o persoană își percepe tatăl sau figurile autoritare masculine. 

Posibile imagini sexuale: o pereche de organe sexuale masculine, în partea superioară a imaginii sau un organ sexual feminin.

Răspunsul bun este o siluetă aflată în picioare și care este privită de jos în sus (bărbat, urs, gorilă).

Un răspuns rău ar fi să descrii silueta ca fiind amenințătoare (monstru, gorilă care atacă), în condițiile în care pata de cerneală oferă informații despre modul în care te raportezi la figuri autoritare.  

HERMANN RORSCHACH test, cartonașul V

Posibile imagini sexuale: O pereche de orgene genitale masculine în partea superioară a imaginii. 

Răspunsuri bune/obișnuite: liliac, fluture. 

Răspunsuri nepotrivite: Faptul că interpretezi antenele fluturelui drept un foarfece indică existența unui complex al castrării. Persoanele schizofrenice văd uneori oameni în mișcare în această imagine. Dacă vezi capete de crocodil la capătul aripilor indică o stare de ostilitate. 

HERMANN RORSCHACH a fost de părere că acest cartonaș cu numărul V este cel mai ușor de interpretat. Răspunsul ideal trebuie să fie scurt. Este fie un liliac, fie un fluture. Un astfel de răspuns este suficient.

Mulți psihologi cred că numărul de răspunsuri date la cartonașul V poate fi un indicator pentru schizofrenie (dacă cineva oferă aici mai multe răspunsuri ca îîn cazul cartonașelor IV și VI). 

HERMANN RORSCHACH test, cartonașul VI

Răspunsuri des întâlnite: Piele de animal, barcă, submarin, nor în formă de ciupercă, bărbați cu nasuri lungi și ciocuri. Potrivit experților, acest cartonaș ar revela atitudini subconștiente față de sexualitate. 

Secretul pentru „rezolvarea” acestui cartonaș este să-l întoarceți. Un răspuns bun este să spuneți că arată ca pielea unu animal, după care să-l întoarceți la 90 de grade și să spuneți că arată ca o barcă sau ca un submarin aflat la suprafață care se reflectă în apă, apoi să-l rotiți din nou la 90 de grade și să spuneți că arată ca un nor în formă de ciupercă, sau ca o pereche de fețe de bărbați cu nasuri lungi și ciocuri. 

HERMANN RORSCHACH test, cartonașul VII

Răspunsuri bune/des întâlnite: Două fete, două femei. 

Răspunsuri rele: Descrieri periorative ale celor două figură feminine (că bârfesc, că se ceartă, că arată ca două vrăjitoare, etc). 

Despre cartonașul VII se spune că indică felul în care persoanele se raportează la mamele lor. Cuvintele depreciative sugerează relații materne problematice. De asemenea, cei care văd nori de furtună în loc de siluete de femei sunt bănuiți de anxietate. 

Spațiul alb dintre cele două siluete nu trebuie adus în discuție. Seamănă cu o lampă de ulei, însă se consideră că doar schizofrenicii îi acordă atenție. 

HERMANN RORSCHACH test, cartonașul VIII

Cartonașul VIII este unul pestriț, cu albastru, portocaliu, roz și gri. 

Răspunsuri bune: animale cu patru labe precum lei, porci și urși pe margini. Alte răspunsuri des întâlnire sunt un copac, un fluture, o cutie toracică sau un pom de crăciun. 

Răspunsuri negative: Incapacitatea de a vedea animalele cu patr labe indică o posibilă afecțiune mentală. 

HERMANN RORSCHACH test, cartonașul IX

Un nou cartonaș colorat, însă culorile sunt de data aceasta portocaliu, roz și verde. Este cel mai dificil cartonaș de interpretat, iar multe persoane nu văd nimic în el. 

Răspunsuri bine/des întâlnite: foc, fum, explozie, hartă, floare. 

Răspunsuri rele: norul în formă de ciupercă din centru poate indica paranoia. Monștri sau oameni care se luptă indică o dezvoltare socială deficitară. 

Cartonașul IX este cel mai potrivit pentru a admite un blocaj mental în fața psihlogului. Dacă întorci cartonașul cu 90 de grade, poți vedea capului unui bărbat în zonele roz. 

Este, ca și cartonașul V, un cartonaș la care este bine să oferi cât mai puține răspunsuri. 

HERMANN RORSCHACH test, cartonașul X

Cel mai complex și mai colorat cartonaș. 

Răspunsuri bune: Viață marină sau o imagine văzută printr-un microscop. Alte răspunsuri des întâlnite: păianjeni, raci, omizi. 

Răspunsuri rele: două fețe în partea central-superioară care suflă baloane sau două pipe poate indica o fixare la stadiul oral. 

HERMANN RORSCHACH ŞI ALTE SEMNIFICAŢII ALE ZILEI DE 8 NOIEMBRIE


1867 – S-a născut medicul Mihai Manicatide, unul dintre fondatorii şcolii româneşti de pediatrie.(m.1954)


1869 – S-a născut medicul Nicolae Paulescu, unul dintre precursorii descoperirii insulinei, membru de onoare post-mortem al Academiei Române (m. 19 iulie1931)


1900 – S-a născut scriitoarea americană Margaret Mitchell: “Pe aripile vântului” (m. 1949)

 

1916 – S-a născut Peter Weiss, scriitor, grafician şi pictor suedez de origine germană. (m. 10 mai 1982)


1922 – S-a născut în Africa de Sud Christian Barnard, primul medic din lume care a realizat un transplant de inimă.(m. 2001)


1960 – John F. Kennedy este ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii


1972 – A murit Athanase Joja, filosof şi logician, membru titular al Academiei Române (n. 3 iunie 1904)


1988 – A încetat din viaţă fizicianul Theodor Ionescu, membru al Academiei Române (n. 1899)


1991 – Frontul Popular din Moldova şi alte nouă organizaţii şi ligi pro-unioniste au lansat un apel către preşedintele României, Guvern şi Parlament în care se cerea ca în noua Constituţie a României să se prevadă pentru populaţia din Basarabia şi nordul Bucovinei aceleaşi drepturi şi obligaţii ca pentru cetăţenii români, inclusiv dreptul la cetăţenie română.


1993 – A fost înfiinţată Misiunea Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei


1996 – Curtea Constituţională a validat rezultatele obţinute de candidaţii la funcţia de Preşedinte în urma alegerilor din 3 noiembrie. Astfel, Ion Iliescu, care a obţinut 32,25% din voturi şi Emil Constantinescu, cu 28,21%, au fost cei care au candidat la această funcţie în turul al II-lea de scrutin, care a avut loc la 17 noiembrie 1996.


1998 – A încetat din viaţă actorul francez Jean Marais (“Elena şi bărbaţii”, “Contele de Monte Cristo”, “Fantomas”, “Nopţi albe”)


2006 – A încetat din viaţă dirijorul Iosif Conta. Din 1954, Conta a fost dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio, ulterior devenind şi director artistic (n. 1924)


2006 – Un proiect de lege care autorizează clonarea umană în scopuri terapeutice a fost adoptat de Senatul australian


2011 – A încetat din viaţă rapperul american Heavy D, celebru în anii 1990 graţie piesei „Now That We Found Love”; a făcut parte din trupa Heavy D & The Boyz cu care a lansat albumele „Mr. Big Stuff” şi „The Overweight Lover’s in the House”; a jucat şi în filme ca „The Cider House Rules”, „Step Up” şi „Big Trouble” (n. 24 mai 1967)