Herta Muller îl compară pe Putin cu Ceauşescu: NIMIC nu îl va OPRI

Scriitoarea de origine română, Herta Muller, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, afirmă într-un interviu acordat ziarului Die Welt că președintele rus Vladimir Putin va obține orice vrea pentru că Occidentul este neputincios „și mai și striga în gura mare că e neputincios”.

06 mart. 2015, 16:41
Herta Muller îl compară pe Putin cu Ceauşescu: NIMIC nu îl va OPRI

Pe președintele rus îl cataloghează drept exponent al sistemului sovietic care nu dorește altceva decât ca lumea să tremure în fata lui, potrivit Hotnews.ro, citat de independent.md.

Herta Muller compară climatul de dictatură din Rusia cu ceea ce se întâmpla în România lui Ceauşescu în anii în care scriitoarea nu emigrase încă: „Cultul personalității este, în același timp, slăbiciune și putere. Este aceasta combinație între lipsa de încredere și putere fără limite. Din ea se naște o domnie absolutistă, ideea de putere totală. Cunosc asta din România lui Ceaușescu. Nimeni nu mai contrazice puterea, toate deciziile sunt luate de el. Cercul de putere e compus din oameni de încredere, unul mai incompetent decât celalalt”, spune scriitoarea de origine română.

Citeşte şi Planul secret al lui Ceauşescu de care ruşii tremurau de frică FOTO

Faptul că Putin vrea să se ocupe „personal” de ancheta din cazul Nemţov și pune pe unul dintre amicii săi să conducă investigația este, de fapt, confirmarea oficială a faptului că, în Rusia, nu exista justiție independentă și un indiciu că adevăratul motiv al crimei este încețoșat prin piste false, consideră Herta Muller.

„Lichidarea oponenților politici face, astăzi, parte din nou din instrumentarul serviciilor secrete ruse atât în țară, cât și în străinătate”, spune scriitoarea.