Herta Muller: Laureatul Nobelului pentru Literatură în acest an „celebrează cenzura”

Alegerea acordării Premiului Nobel pentru Literatură în acest an chinezului Mo Yan este o 'catastrofă', întrucât acest scriitor chinez 'celebrează cenzura', a declarat scriitoarea germană de origine română Herta Muller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009, într-un interviu pentru publicaţia suedeză Dagens Nyheter.

RomaniaTV.net
24 nov. 2012, 21:55
Herta Muller: Laureatul Nobelului pentru Literatură în acest an „celebrează cenzura”

”Chinezii înşişi au spus că Mo Yan este un responsabil al unui eşalon similar unui minister”, a spus Muller (59 de ani), referitor la faptul că Mo Yan este vicepreşedinte al Asociaţiei scriitorilor din China, structură susţinută de guvernul de la Beijing.

În opinia sa, alegerea lui Mo Yan ca laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în acest an, în timp ce laureatul Nobelului pentru Pace Liu Xiaobo se află în închisoare în China, este ‘o palmă pe obrazul celor care luptă pentru democraţie şi drepturile omului’, scrie agerpres.ro.

Herta Muller a fost persecutată de fostul regim comunist din România dinainte de 1989 pentru că a refuzat să devină informatoare a fostei Securităţi. Scrierile sale au fost cenzurate în România în acea vreme; în 1987, Herta Muller s-a autoexilat în Germania.