Hexi Pharma, obligată să plătească un prejudiciu de aproximativ 125 milioane lei către sute de spitale

Tribunalul Bucureşti a dispus miercuri ca Hexi Pharma să plătească un prejudiciu de aproximativ 125 milioane lei, reprezentând contravaloarea produselor biocide neconforme achiziţionate de sute de spitale din ţară, în dosarul penal în care Flori Dinu, directorul companiei, a fost condamnată la 3 ani închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.

RomaniaTV.net
30 ian. 2019, 12:55
Hexi Pharma, obligată să plătească un prejudiciu de aproximativ 125 milioane lei către sute de spitale

Conform deciziei instanţei, Hexi Pharma a fost obligată să plătească 89 milioane lei (82 milioane lei şi 1,5 milioane euro) către 128 de spitale, constituite părţi civile în dosar.

Cele mai mari sume urmează a fi plătite către Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş – 32 milioane lei, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Mureş – 8 milioane lei, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş – 4,3 milioane lei, Spitalul Orăşenesc Luduş „Dr. Valer Rusu” – 4,3 milioane lei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea – 1 milion de euro şi 338.000 lei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa – 4,19 milioane lei, Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare „Dr. Voiculescu” Bucureşti – 500.000 euro, Spitalul de Arşi Bucureşti – 947.272 lei.

De asemenea, Tribunalul Bucureşti a decis confiscarea sumei de 36 milioane lei de la Hexi Parma, obţinute de companie de la 205 spitale de stat şi private din ţară, care nu s-au constituit părţi civile în dosar.

În acest caz, cele mai mari sume confiscate de la Hexi Pharma sunt pentru produsele neconforme comercializate către Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani – 2,7 milioane lei, Spitalul de Urgenţă Vâlcea – 2,07 milioane lei, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti – 1,8 milioane lei, SJU „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava – 1,5 milioane lei, SJU „Sf. Spiridon” Iaşi – 1,5 milioane lei, SJU Călăraşi – 1,5 milioane lei, Institutul Clinic Fundeni – 1,4 milioane lei, Spitalul de Urgenţă Sibiu – 1,4 milioane lei, Spitalul „Theodor Burghele” – 1,3 milioane lei, SJU Drobeta Turnu Severin – 1,2 milioane lei, Spitalul Elias – 1,01 milioane lei.

Pe de altă parte, Tribunalul Bucureşti a condamnat Hexi Pharma la plata unei amenzi penale de 2,6 milioane lei, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, uz de fals şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Tribunalul a mai hotărât dizolvarea companiei, după ce decizia instanţei va rămâne definitivă.

În plus, tribunalul a impus măsuri preventive în cazul companiei, pentru o perioadă de 60 de zile, printre care: interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau de lichidare; interdicţia iniţierii fuziunii, a divizării sau a reducerii capitalului social; interzicerea înstrăinării activelor societăţii, cu excepţia materiilor prime şi ambalajelor existente în stocul acesteia; interzicerea plăţilor şi transferurilor băneşti, cu excepţia celor necesare pentru plata utilităţilor, salariilor, mentenanţă, materiilor prime, contribuţii la bugetul consolidat al statului; interzicerea producerii şi comercializării de produse biocide.

În martie 2017, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care şapte având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 de acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Citeşte şi: Directorii Hexi Pharma, condamnaţi la închisoare cu executare în dosarul dezinfectanţilor diluaţi. Compania va fi dizolvată