Hidroelectrica a trimis corpul de control la filiala Hidroserv, unde a găsit mai multe nereguli. Ce s-a descoperit

Corpul de control al Hidroelectrica, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, a finalizat în această săptămână raportul în urma controlului efectuat cu privire la mai multe nereguli la Hidroserv, filiala sa de mentenanţă, unde a fost în inspecţie la solicitarea fostului administrator special, a declarat, într-un interviu directorul general al Hidroelectrica, Ovidiu Agliceru.

07 mai 2017, 09:59
Hidroelectrica a trimis corpul de control la filiala Hidroserv, unde a găsit mai multe nereguli. Ce s-a descoperit

Raportul de control a fost transmis deja conducerii Hidroserv pentru „luarea măsurilor care se impun”, potrivit managerului, informează news.ro.

Una din cele mai grave probleme sesizate este faptul că la Hidroserv sunt circa 1.340 de salariaţi, dar în centralele hidroelectrice la lucrările de mentenanţă s-a înregistrat pentru şase luni o medie de numai 534 salariaţi care muncesc efectiv şi generează venituri directe.

„Nu este în regulă ca pe un post de muncitor să figureze un salariat care efectuează activităţi administrative în birou”, a afirmat Agliceru.

Citeşte şi Procedura de insolvenţă a Hidroelectrica a fost închisă definitiv de instanţă

Astfel, anul trecut, Hidroserv a avut contractate cu Hidroelectrica 2,1 milioane de ore de manoperă directă, care ar fi adus 159 milioane lei în conturile Hidroserv. Însă din cele 2,1 milioane ore contractate, Hidroserv a realizat numai 1,18 milioane ore.

Dacă Hidroserv ar fi prestat în cursul anului trecut toată manopera contractată, ar fi încheiat anul cu un profit brut de circa 4 milioane lei, susţine directorul general al Hidroelectrica.

„Cele de mai sus şi neaccesarea avansurilor pentru lucrări de la Hidroelectrica se află printre cauzele insolvenţei Hidroserv”, a precizat Agliceru.

În ceea ce priveşte starea echipamentelor din toate centralele hidroelectrice, aceasta a fost şi este corespunzătoare, iar menţinerea acestora la nivelul proiectelor tehnice este principala atribuţie a directorilor tehnici care conduc cele şapte sucursale ale Hidroelectrica, a subliniat managerul.

„Hidroelectrica a reparat când a trebuit, cât a trebuit şi cum a trebuit”, a spus Agliceru.

Salariaţii Deparatamentului Control Intern au mai constatat că, în cursul anului trecut, în anumite secţii ale Hidroserv nu au putut fi justificate mari cantităţi de combustibil achiziţionate.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 30 martie, închiderea definitivă a procedurii insolvenţei Hidroelectrica, după aproape cinci ani de la deschiderea procedurii.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 – iunie 2016, timp în care a reziliat toate cele 11 contracte cu aşa numiţii „băieţi deştepţi”, un mecanism de privatizare a profitului demarat în 2004 şi care a prejudiciat compania cu circa 1,1 miliarde de euro doar în perioada 2006-2012, potrivit calculelor fostului administrator judiciar.