Hidroelectrica are de recuperat peste 2 miliarde de lei din facturi restante. Informaţiile apar odată cu oferta de subscripţie

În urmă cu o săptămână, Hidroelectrica a demarat procedura de subscriere de acțiuni la oferta publică inițială, în vederea listării pe Bursa de Valori București, iar micii investitori au investit aproape 382 milioane de lei, într-o treime din acțiunile alocate.

29 iun. 2023, 17:47
Hidroelectrica are de recuperat peste 2 miliarde de lei din facturi restante. Informaţiile apar odată cu oferta de subscripţie

În acest context, conform informațiilor transmise celor care vor să investească în IPO-ul Hidroelectrica, la 31 martie 2023 veniturile nefacturate ale Hidroelectrica din creanțe comerciale ajunseseră la 2,04 miliarde de lei, după ce la finalul anului trecut depășiseră deja un miliard.

Portofoliul de clienți casnici și non-casnici ai companiei a explodat în ultima perioadă. La ora actuală, Hidroelectrica are jumătate de milion de clienți – în jur de 16% dintre gospodării și 84% dintre clienții non-casnici – în vreme ce în 2015, existau contracte de furnizare pentru 2 (două) locuri de consum, potrivit Wall-Street. Dar nici softul de facturare, nici structura de personal, nu au ținut pasul, iar acum această întârziere s-a transformat într-un factor de risc pentru cei care vor să investească în acțiuni Hidroelectrica.

Potrivit informațiilor furnizate de Hidroelectrica, întârzierile au fost chiar și de ordinul anilor în cazul unor clienți. A contribuit și modificarea de 15 ori într-un an și jumătate a legislației privind facturarea și inconsecvența statului – cum ar fi cazul declarației pe proprie răspundere pentru plafonarea prețului energiei.

Citeşte şi: România va avea o centrală nouă de 295 MW la Craiova. Ministrul Sebastian Burduja: Am reușit închiderea acestui jalon important din PNRR în timp record și la termenul asumat

Șeful Hidroelectrica a promis recent că situația facturilor întârziate se va rezolva în curând, iar lucrurile vor ajunge pe „un făgaș normal”. În ultimele zile, potrivit informațiilor wall-street.ro, unii clienți s-au trezit și cu 3 facturi într-o săptămână (pentru lunile ianuarie, februarie și martie 2023). Dar este posibil ca furnizorul să nu poată încasa prea curând toate veniturile restante, deoarece unii clienți au contestat în instanță facturile emise cu întârziere sau unele dintre sumele facturate. Hidroelectrica recunoaște că ar putea ca nu toate deciziile instanțelor în astfel de spețe să-i fie favorabile.

De asemenea, ANRE a amendat deja Hidroelectrica din cauza întârzierilor – nivelul total al sancțiunilor depășind 3 milioane de lei.

La ora actuală, Hidroelectrica este în plin proces de implementare a unor sisteme integrate CRM Salesforce și SAP. Compania precizează că există riscuri asociate acestor proiecte IT, cum ar fi cele rezultate din configurarea și structurarea inadecvată, coruperea datelor în timpul migrării, calitatea slabă a datelor în sistemul existent și absența unei curățări corecte a datelor, precum și cele rezultate din absența instruirii personalului.

Citeşte şi: Succes de răsunet pentru cei mai puternici afaceriști români. Pavăl și Umbrărescu, în TOP 10. Capital 100% românesc