România va avea o centrală nouă de 295 MW la Craiova. Ministrul Sebastian Burduja: Am reușit închiderea acestui jalon important din PNRR în timp record și la termenul asumat

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat contractul de finanțare pentru o centrală nouă de 295 MW la Craiova.

29 iun. 2023, 15:28
România va avea o centrală nouă de 295 MW la Craiova. Ministrul Sebastian Burduja: Am reușit închiderea acestui jalon important din PNRR în timp record și la termenul asumat

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și directorul general al Societății Electrocentrale Craiova SA, Dan Vasile, au semnat acordul de finanțare pentru proiectul „Capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficienta de 295 MW pentru Societatea Electrocentrale Craiova SA”, a transmis joi Ministerul Energiei într-un comunicat de presă.

Această finanțare face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – măsura de investiții I.3, jalonul 133, jalon aferent cererii de plată nr. 2.

Valoarea proiectului este de 1.280.727.485 lei fără TVA, iar  valoarea finanțării nerambursabile acordate din PNRR  825.820.244,59 lei fără TVA, scrie Economica.net.

Citește și: EXCLUSIV| Andreea Crețulescu ia cu asalt Ministerul Energiei. Sebastian Burduja, anunț de ultimă oră despre noile prețuri la benzină, gaze și curent

Obiectivul proiectului constă în realizarea unei capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare, de înaltă eficiență, de 295 MW, care va înlocui actualele capacități energetice existente, care funcționează pe cărbune. De asemenea, va avea un impact important în atingerea țintelor Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei si Schimbărilor Climatice (PNIESC) 2021-2030 privind energia și clima. Totodată, va contribui la atenuarea provocărilor cu care se confruntă Societatea Electrocentrale Craiova SA prin asigurarea energiei termice și electrice în concordanță cu solicitările comunității. Investiția va asigura furnizarea de energie electrică și termică consumatorilor.

Citește și: EXCLUSIV Ciutacu ia pulsul ministerelor într-o singură zi. Sebastian Burduja, despre plafonarea preţului energiei: „Am insistat să menţinem măsura, până preţul de pe piaţa liberă va scădea sub cel plafonat”

“Așa cum am promis, am reușit închiderea acestui jalon important din PNRR în timp record și la termenul asumat. Mulțumesc tuturor celor care au depus eforturi, pe parcursul timpului, pentru atingerea acestui obiectiv important. Investiția de la Craiova este proiectată pentru a beneficia de cele mai noi tehnologii în domeniu, fiind o garanție pentru toți craiovenii pentru acces sigur la energie electrică și termică, cu emisii scăzute de CO2, ceea ce înseamnă un aer mai curat și o calitate a vieții mai bună pentru întreaga comunitate. Vom continua în ritm accelerat marile proiecte de investiții în sectorul energetic românesc și absorbția de fonduri europene”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Noua centrală ar trebui să fie pusă în funcțiune în 2026.