Hidroelectrica, listată la bursă din 2017. Mai multe firme americane, interesate

Hidroelectrica ar putea ieşi din insolvenţă în prima parte a anului viitor, iar în 2017 ar putea fi  listată pe bursă. Potrivit Ministrului Energiei, compania atrage investitorii străini, printre care mai multe firme americane de consultanţă.

05 oct. 2015, 12:25
Hidroelectrica, listată la bursă din 2017. Mai multe firme americane, interesate

„Important este să dăm un semnal că vrem să mergem mai departe cu listarea. Partenerii noştri ne întreabă dacă mai avem de gând să listăm, inclusiv la CE Oltenia. Eu aş vrea ca la momentul din care (Hidroelectrica, n.r.) iese din insolvenţă să se facă o analiză clară a drumului care trebuie urmat, să vedem cum stăm cu procesul, să se încheie procesele cu băieţii deştepţi şi aşa mai departe. Sigur, anumite pregătiri pot fi făcute, dar rămâne de văzut, nu aş vrea să ne grăbim să anunţăm să ne trezim după aceea că facem paşi înapoi”, a afirmat luni Gerea, într-o conferinţă de presă.

Ministrul consideră că nu crede statul va prelua curând conducerea companiei, deşi Hidroelectrica şi-a achitat datoriile.

„Deocamdată societatea este în insolvenţă, deci procedurile trebuie să continue până la ieşirea din insolvenţă, are administrator special, administrator judiciar. Nu am primit totodată niciun fel de ofertă oficială din partea celor implicaţi în conducerea Hidroelectrica de a face un astfel de demers”, a mai spus Andrei Gerea.

Mai multe fonduri americane de investiţii şi companii de consultană s-au arătat interesate de listarea producătorului de energie la bursă.

O delegaţie a Companiei, alcătuită din administratorul judiciar al companiei, Remus Borza, şi managerul departamentului Strategie Investiţională – IPO, Karoly Borbely, a participat în perioada 28 septembrie – 2 octombrie la Misiunea Economică a Camerei de Comerţ şi Industrie a României în Statele Unite ale Americii, informează Mediafax

La sfârşitul lunii septembrie, Gerea a anunţat că discuţiile privind eventuala listare a Complexului Energetic Oltenia (CEO) la bursă ar putea fi reluate în primăvară, iar în ceea ce priveşte Hidroelectrica operaţiunea nu poate avea loc cât timp compania este în insolvenţă.

Autorităţile şi-au asumat răspunderea faţă de FMI să listeze CE Oltenia şi Hidroelectrica, însă au amânat lansarea ofertelor publice în condiţiile în care prima companie s-a confruntat cu dificultăţi în privinţa producţiei şi vânzării electricităţii şi urmează să treacă printr-un proces de restructurare şi reorganizare, iar cea de-a doua a reintrat în insolvenţă, la începutul anului trecut.

Hidroelectrica a înregistrat în primul semestru un profit record de 725 milioane lei, cu 42% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Cifra de afaceri aferentă primului semestru a crescut cu aproape 300 milioane lei comparativ cu primele 6 luni ale anului 2014 şi a ajuns la 1,85 miliarde lei.

Citeşte şi RADET are conturile blocate. Regia intervine cu greu în caz de avarii


loading...