Hillary Clinton, în Biserica oamenilor de culoare pentru a diminua tensiunile rasiale

Candidata Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din SUA, Hillary Clinton, s-a deplasat duminică la o biserică a negrilor din Charlotte - marele oraș american agitat de manifestații și incidente după uciderea unui negru de către poliție - unde a denunțat rasismul și a îndemnat populația la calm.

03 oct. 2016, 05:41
Hillary Clinton, în Biserica oamenilor de culoare pentru a diminua tensiunile rasiale

‘Sunt bunică și, ca toate bunicile, sunt îngrijorată pentru siguranța nepoților mei’, a declarat ea. ‘Dar neliniștile mele nu sunt aceleași cu cele ale bunicilor de culoare.’

‘Nepoții mei sunt albi și, fiind nepoții unui fost președinte și ai unei ex-secretar de stat, trebuie să fim cinstiți și să recunoaștem că ei nu încearcă aceeași teamă ca aceea descrisă de copiii care au depus mărturie în fața Consiliului municipal’, a continuat ea, făcând aluzie la mărturia depusă de micuța Zianna Oliphant, 9 ani, care le-a spus aleșilor locali în această săptămână, înlăcrimată, că are impresia că este tratată diferit pentru că este negresă.

Hillary Clinton a revenit asupra morții lui Keith Lamont Scott, 43 de ani, ucis în 20 septembrie la Charlotte în circumstanțe confuze, în timp ce ieșea dintr-un vehicul și era înconjurat de polițiști. Poliția a spus că a găsit la fața locului un pistol încărcat.O restricție de circulație a fost decretată apoi trei nopți după manifestații violente. Vizita lui Hillary Clinton, prevăzută inițial pentru duminica trecută, fusese amânată la cererea primarului din Charlotte, potrivit Agerpres.

‘Se împlinesc 12 zile de când dl Scott a fost ucis’, a spus Hillary Clinton. ‘Nu cunoaștem încă toate detaliile incidentului, dar știm că această comunitate și această familie continuă să sufere.’

În cursul campaniei, candidata democrată a legitimat de mai multe ori plângerile comunității negre față de poliție, acuzată de brutalitate și de violențe disproporționate față de ea. Dimpotrivă, în pofida campaniei sale pentru atragerea electoratului de culoare, candidatul republican Donald Trump a insistat în mesajul său pe revenirea la ordinea publică, aducând omagii sistematic forțelor de ordine. ‘Putem admite că există o discriminare implicită fără a-i ponegri pe polițiști’, a adăugat Hillary Clinton în intervenția sa.

Ea i-a denunțat — fără a-l numi pe Trump — pe cei care ‘exploatează temerile oamenilor, deși aceasta sfâșie și mai mult țara noastră. Ei spun că toate problemele noastre ar fi rezolvate ușor cu mai multă ordine publică, de parcă rasismul sistemic nu ar exista în țara noastră’, a insistat fosta secretar de stat.