Hillary Clinton şi-a început vizita istorică în Myanmar

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, aflată într-o vizită istorică în Myanmar/Birmania, a început joi discuţiile cu noul regim 'civil' pentru a încuraja reformele întreprinse în ultimele luni, transmite AFP.

RomaniaTV.net
01 dec. 2011, 08:25
Hillary Clinton şi-a început vizita istorică în Myanmar

Şefa diplomaţiei americane s-a întâlnit, în capitala Naypyidaw, cu omologul său birman, Wunna Maung Lwin, înaintea unei întrevederi prevăzute cu preşedintele Thein Sein, fost general şi fost prim-ministru al juntei care acţionează în prezent pentru implementarea de reforme, potrivit Agerpres.

Hillary Clinton este primul secretar de stat al SUA, după John Foster Dulles, în 1955, care vizitează această ţară foarte bogată în resurse naturale, dar cu toate acestea una dintre cele mai sărace de pe glob.

Demersul american intervine după opt luni de reforme spectaculoase, de la dizolvarea în luna martie a juntei militare care a transferat puterea unui guvern aşa-zis ‘civil’.

Într-o ţară dominată în continuare de militari, noul regim a permis în special revenirea pe scena politică a opozantei Aung San Suu Kyi, eliberată în urmă cu un an la capătul a şapte ani de reşedinţă supravegheată.

Reprezentanta Washingtonului urmează să se deplaseze joi la Yangon unde se va întâlni cu fosta laureată a premiului Nobel pentru Pace, Suu Kyi.