Hillary Clinton: Vrem o tranziţie ‘stabilă şi paşnică’ în Coreea de Nord

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, s-a pronunţat luni în favoarea unei tranziţii 'stabile şi paşnice' în Coreea de Nord, după decesul lui Kim Jong-Il, subliniind că Statele Unite doresc o 'relaţie ameliorată cu poporul nord-coreean', relatează AFP.

RomaniaTV.net
19 dec. 2011, 21:44
Hillary Clinton: Vrem o tranziţie ‘stabilă şi paşnică’ în Coreea de Nord

Statele Unite ‘rămân preocupate de bunăstarea populaţiei nord-coreene’, a mai afirmat Hillary Clinton la finalul unei întrevederi cu omologul său japonez, Koichiro Gemba, potrivit Agerpres.

‘Avem interesul comun pentru o tranziţie stabilă şi paşnică în Coreea de Nord, la fel ca şi pentru pacea şi stabilitatea regională’, a declarat ea.

Şefa diplomaţiei americane a adăugat, fără să intre în detalii, că s-a luat contact cu ţările partenere din Grupul celor şase. Acesta include Statele Unite, Japonia, Rusia, China şi cele două Corei pentru discuţii, în prezent aflate într-un punct mort, pe marginea denuclearizării peninsulei coreene.

Gemba a inistat şi el asupra necesităţii unei coordonări mai strânse între Cei şase.

Statele Unite şi-au făcut imediat cunoscut sprijinul pentru Coreea de Sud şi Japonia după ce luni a fost anunţată moartea liderului nord-coreean Kim Jong-Il. Evenimentul a declanşat numeroase speculaţii cu privire la viitorul regimului dictatorial de la Phenian şi a determinat Casa Albă să insiste asupra ‘stabilităţii’ în regiune.