Hipodromul din Ploieşti, singurul de trap din ţară, va fi MODERNIZAT

Hipodromul Ploieşti, singurul hipodrom de trap din ţară şi unicul pe care încă se mai organizează curse de cai, va fi modernizat cu fonduri de la Uniunea Europeană.

RomaniaTV.net
24 nov. 2013, 15:13
Hipodromul din Ploieşti, singurul de trap din ţară, va fi MODERNIZAT

Hipodromul Ploieşti se află într-o avansată stare de degradare, în acest context administraţia locală demarând procedurile, astfel încât hipodromul să fie modernizat şi extins cu fonduri europene. Acestea ar urma să fie atrase prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1, Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, dar, deocamdată, proiectul se află pe lista proiectelor prioritare în rezervă.

Coordonatorul Polului de Creştere Ploieşti, Cozia Georgescu, a declarat, că pentru finanţarea acestui proiect aflat în rezervă trebuie să fie evidenţiate resursele financiare disponibile, astfel încât el să fie încadrat în categoria celor finanţabile.

Polul de Creştere Ploieşti are alocată suma de 97 de milioane de euro. În acest moment, gradul de contractare este de 116%. În aceste condiţii, pentru a fi finanţat acest proiect, trebuie să existe şi sumele necesare pe care le vom cunoaşte după încheierea contractelor de execuţie a lucrărilor la toate proiectele pentru care sunt demarate licitaţii„, a explicat sursa citată.

De asemenea, primarul Iulian Bădescu şi-a exprimat speranţa ca în anul 2015 să fie organizat la Ploieşti primul derby „adevărat” de trap din România.

„Imediat după ce vom semna contractele de lucrări pentru celelalte proiecte europene la care avem licitaţiile demarate, vom avea şi economiile din care vom finanţa hipodromul. Vor fi suficienţi bani pentru a realiza şi acest obiectiv foarte important pentru ploieşteni. La final, vom avea un hipodrom modern, în conformitate cu standardele impuse de forurile de specialitate şi sperăm ca, în toamna anului 2015, să organizăm la Ploieşti primul derby adevărat de trap din România”, a declarat Bădescu pentru Agerpres.

Proiectul privind modernizarea/extinderea funcţională a Hipodromului Ploieşti este estimat la 90 de milioane de lei (20 de milioane de euro), cota de cofinanţare fiind de 50% din cheltuielile eligibile.

Acesta prevede modernizarea pistei de trap şi realizarea unei piste de galop, construirea a şapte grajduri, a două parcări, una pentru spectatori (162 de locuri) şi una ‘VIP’ (33 locuri), a unui salivarium, a unor hangare pentru furaje şi pentru deşeuri, a unei clădiri administrative, realizarea unor ronduri de mers şi prezentare şi a unor drumuri de acces.

De asemenea, vechea clădire a tribunelor, aflată într-o avansată stare de degradare, va fi demolată, urmând a fi construită o alta care este proiectată ca destinaţie pentru public, ea urmând să adăpostească gradenele pentru urmărirea curselor, sala pariurilor, un restaurant şi o cafenea, dar şi spaţiile tehnice necesare pentru pregătirea curselor, monitorizarea şi jurizarea lor.

Hipodromul Ploieşti, care a fost concesionat în anul 2005 de Primăria Ploieşti societăţii Ippodromi & Citta S.p.a. Roma-Italia, investitor italian care se angajase să modernizeze respectivul obiectiv, a constituit obiectul unui litigiu care a durat mai mulţi ani.

Investitorul nu şi-a respectat obligaţiile contractuale, astfel că s-a trecut la rezilierea contractului şi la evacuarea italienilor, toate litigiile promovate în contradictoriu cu Ippodromi &Citta S.p.a. – Roma-Italia şi cu SC Ippodromi&Citta S.p.a. filiala România fiind soluţionate favorabil municipalităţii iar hipodromul fiind preluat liber de sarcini în patrimoniul Ploieştiului.

În luna martie a anului trecut, municipalitatea anunţa că firma italiană căreia i-a fost concesionat hipodromul va fi executată silit, după ce instanţa a dispus irevocabil obligarea acesteia la plata către Primăria municipiului Ploieşti a sumei de aproximativ un milion de euro.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Ploieşti, Alina Istrătescu, a declarat, pentru AGERPRES, că respectiva sumă nu a fost încă recuperată, astfel că s-a demarat procedura de urmărire internaţională a italienilor pentru recuperarea banilor.

În prezent, încă se mai ţin curse pe hipodromul din Ploieşti, însă fără miză. De asemenea, în grajdurile degradate se mai află aproximativ 80 de cai care aparţin unor proprietari privaţi şi unor asociaţii de profil.