Hollande a fost premiat: Preşedintele Franţei este „OMUL de stat al anului”

Președintele Republicii Franceze, François Hollande, a primit luni seara, la New York, premiul "Omul de stat al anului 2016" pentru acțiunile sale în lupta împotriva terorismului, precum și pentru eforturile sale pentru a menține pacea în lume, relatează BFMTV, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
20 sept. 2016, 10:44
Hollande a fost premiat: Preşedintele Franţei este „OMUL de stat al anului”

Premiul îi fusese atribuit președintelui francez în luna mai, dar el l-a primit personal abia luni din mâinile politologului laureat al premiului Nobel pentru pace, Henry Kissinger.

Distincția i-a fost atribuită lui Francois Hollande pentru inițiativele sale de lider în „salvarea democrației și a libertății” în cursul atentatelor jihadiste care au însângerat Franța în ianuarie și noiembrie 2015 și pentru a saluta „contribuția sa la stabilitatea și securitatea lumii”.

Situația este aproape ironică pentru Francois Hollande, întrucât cota sa de popularitate este în prezent la cel mai scăzut nivel în Franța. Premiul i-a fost remis de fundația newyorkeză interconfesională „The Appeal of Conscience” într-un mare hotel al orașului. Aceeași distincție îi fusese atribuită lui Nicolas Sarkozy, în 2008.

„În afară de persoana mea, remițându-mi acest premiu, onorați Franța. Franța inspiratoare, cea care apără peste tot libertatea, democrația, drepturile omului”, a răspuns Francois Hollande, într-un discurs de mulțumire. „Franța suferindă, cea care a fost atacată cu cruzime de teroriști, pentru că ea încarnează un mod de viață, o cultură, o idee”, a continuat el, aducând apoi un omagiu victimelor atacurilor de la 11 Septembrie 2001 și riscând câteva cuvinte în limba engleză: „On that day we were all Americans, but today you are all French” (În acea zi, noi toți eram americani, dar astăzi voi toți sunteți francezi).

Francois Hollande va lua cuvântul marți, pentru ultima oară în mandatul său de cinci ani, la tribuna Adunării Generale a Națiunilor Unite. El va lansa de acolo un nou apel în favoarea încheierii unui armistițiu în Siria, după întreruperea celui început în 12 septembrie.