Dumbravă: Cei care atacă Justiţia trebuie sancţionați contravenţional sau supendaţi din funcţii

Judecătorul Horațius Dumbravă, membru CSM, consideră că este nevoie de un sistem de sancționare concret, cu sancțiuni contravenționale și chiar suspendarea din funcție, a acelor politicieni sau înalți demnitari publici care atacă independența justiției.
Iulian Tudor
06 ian. 2015, 10:25
Dumbravă: Cei care atacă Justiţia trebuie sancţionați contravenţional sau supendaţi din funcţii

În ședința CSM de marți, Dumbravă i-a spus președintelui Klaus Iohannis că speră să-și respecte promisiunile din campania electorală și cele făcute magistraților.

„Veți avea sprijinul CSM în tot ce intenționați să faceți în legătură cu Justiția pentru că toate ideile pe care le-ați exprimat sunt constructive. (…) România lucrului bine făcut trebuie să aibă ecou și în Justiție”, a afirmat Horațius Dumbravă.

El a subliniat câteva probleme cu care se confruntă sistemul judiciar și care, potrivit lui, au nevoie de o rezolvare concretă, prima indicată fiind atacurile la adresa independenței justiției.

„Ele au crescut în 2014, potrivit cifrelor oficiale, cu 30% cererile de apărare a independenței justiției, ca și sesizările din oficiu față de 2013, ceea ce spune foarte multe despre presiunile asupra cărora au fost supuși procurorii și judecătorii în anumite contexte în 2014. Este necesar și vă solicit ferm sprijinul ca justiția să aibă acele instrumente necesare să stopeze sau măcar să diminueze astfel de atacuri. Simplele comunicate de presă ale CSM nu ajută. Ele, sigur, pot fi sancțiuni morale (…) dar este nevoie să avem un sistem de sancționare concret, de la sancțiuni contravenționale, chiar interzicerea acelor politicieni sau înalți demnitari publici care atacă independența justiției, iar hotărârile CSM rămân definitive, să fie suspendați din funcții sau chiar să fie obligați să-și dea demisia sau să fie demiți din funcție”, a arătat Dumbravă.

Klaus Iohannis propune ca PROCURORUL GENERAL să fie membru CSAT

O altă problemă indicată de Dumbravă se referă la procesele penale și anchetele care nu au putut debuta și nu și-au putut continua cursul firesc fiind blocate în Parlament.

„Opoziția dvs foarte clară pentru ca Parlamentul să revină asupra acestor hotărâri, mă refer la debutul urmăririi penale și la continuarea urmăririi penale, ar fi mai mult decât util mai ales în contextul actual al MCV. Una dintre cele mai importante provocări cu care ne vom confrunta, mai ales la debutul anului 2016 și pe întreg parcursul acestui an, este legată de numirile la cele mai înalte poziții la nivelul sistemului de justiție. Vă cer să denunțați, domnule președinte, practici oculte. Au fost acuze în mass-media că au existat astfel de practici, sper să nu fie adevărate, dar, în orice caz, pentru a evita astfel de situații, este nevoie de o modificare legislativă acum, în cursul anului 2015, pentru a transparentiza acest proces de selecție de numire până la capăt a procurorului șef al DNA, DIICOT, Parchetului General și la Înalta Curte de Casație și Justiție”, a mai spus Dumbravă.

De asemenea, el a menționat că toți factorii responsabili, într-un efort interinstituțional, trebuie să decupleze justiția de la jocurile politice, de la influențele politice, dar și de la influențele posibile ale serviciilor de informații.

„Aveți un instrument prevăzut de lege care nu a fost aplicat din păcate de 10 ani (…), pe care vă rog să-l puneți în practică, respectiv art. 7 din Legea 303/2004, care spune foarte clar că CSAT trebuie să facă verificări pentru fiecare procuror și judecător dacă este sau nu este informator sau colaborator al serviciilor de informații”, a explicat Dumbravă, adăugând că toate declarațiile magistraților se află la CSM și pot fi transmise CSAT.

 

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 17.00 – Alegeri Prezidențiale 2025, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA. Update
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cel mai mare furnizor de gaze naturale, schimbări majore. Ce trebuie să știe românii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan