Sindicaliştii critică decizia lui Iohannis de a întoarce la Parlament legea coşului minim: promovează exploatarea şi sărăcia

Publicat: Joi, 14 Noiembrie 2019 16:42 // Actualizat: Joi, 14 Noiembrie 2019 16:42 // Sursa: romaniatv.net

Sindicaliştii Carfel Alfa critică dus decizia preşedintelui Klaus Iohannis a întors la Parlament legea privind stabilirea coșului minim de consum lunar și utilizarea sa ca indicator în fundamentarea salariului minim. "Președintele arată ipocrizia care stă în spatele sloganului său electoral. "România normală" pe care o promovează președintele Iohannis este de fapt România exploatării, a sărăciei și a subdezvoltării, este de părere Bogdan Hossu, președinte CNS "Cartel ALFA". 

"Președintele Klaus Werner Iohannis a întors la Parlament legea privind stabilirea coșului minim de consum lunar și utilizarea sa ca indicator în fundamentarea salariului minim. Mesajul pe care îl transmite astfel Președintele este că lucrătorii români trebuie să se mulțumească cu puțin.

Este a doua lege cu caracter social și în interesul angajaților pe care Președintele Iohannis o trimite la reexaminare, după ce cu mai puțin de o lună în urmă a refuzat să promulge legea care creștea amenzile pentru orele suplimentare peste limita legală. Prin aceste demersuri, președintele arată ipocrizia care stă în spatele sloganului său electoral. "România normală" pe care o promovează președintele Iohannis este de fapt România exploatării, a sărăciei și a subdezvoltării. Aceasta este în realitate esența motivației respingerii, care nu cuprinde argumente valide", susţine Bogdan Hossu într-un comunicat de presă.

Prin cererea de reanalizare a anexei privind componentele coșului minim de consum lunar și valoarea acestora pentru a stabili o structură bazată pe „criterii și metodologii obiective și a unor componente raportate la unități de referință compatibile cu cele utilizate de instituțiile cu competențe în stabilirea valorii unora dintre componentele coșului minim", Hossu susţine că şeful statului "ignoră cu rea-credință sau se preface că nu cunoaște faptul că anexa care stabilește componentele coșului este rezultatul unui studiu amplu, care respectă toate rigorile științifice".

"Un alt preudo-argument se referă la mecanismul de actualizare a valorii coșului, care, potrivit legii, se realizează anual de către Institutul Național de Statistică și se aprobă prin hotărâre a Guvernului. "Or, dacă legiuitorul a prevăzut prin lege valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent, modificarea acestui cuantum nu se poate realiza altfel decât printr-un act cu aceeași forță juridică, respectiv tot prin lege" își motivează președintele respingerea. Cu toate acestea, în aceeași zi, președintele promulgă Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, care are exact același mecanism de actualizare a valorii stabilite prin lege, respectiv prin hotărâre a Guvernului. La fel, Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, promulgată prin decretul nr. 532/2018, stabilește valoarea tichetelor de masă, dar și modificarea acestei valori, nu prin lege, ci prin Ordine de ministru.

În plus, nu există niciun conflict de legiferare, așa cum sugerează președintele, deoarece legea coșului minim de consum instituie doar obligația de a lua în seamă acest indicator obiectiv (coșul de consum lunar) în fundamentarea salariului minim, și nu se substituie procedurii de consultare și adoptare a salariului minim", mai susţine Hossu.

"În recomandările de țară, Comisia Europeană solicită României de câțiva ani un mecanism transparent și obiectiv de stabilire a salariului minim pe economie. Sigur că valoarea coșului minim nu este singurul element de luat în considerare la fundamentarea salariului minim, iar calcularea valorii coșului de consum și utilizarea sa ca referință nu presupune automat și creșterea bruscă a salariului minim la acest nivel. Însă ne dă o direcție de viitor pentru politicile sociale, astfel încât, în timp, românii să știe că din munca lor vor putea să-și asigure un trai decent, pentru ei și familiile lor", mai susţine Hossu, în comunicat.

Hossu îi reproşează preşedintelui Iohannis că ar fi trebuit să se consulte şi cu partenerii sociali înainte de a lua o decizie în privința acestor acte normative.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar. Iohannis consideră că, odată de valoarea coşului a fost stabilită la 6.762 lei/lună, prin lege, nu mai poate fi modificată anual cu rata inflaţiei, prin HG, aşa cum prevede actul normativ.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
cosul minim cosul minim lunar Klaus Iohannis sindicalist Cartel Alfa
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
14 nov 19:46
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
Dar n-ar fi mai potrivită Legea mâinii întinse la voi?

Auzi...
legea coșului și evaluări de mă și duce gândul la toți soci-ologii ăia sau experți la prognozarea alegerilor pe care i-aș trage un pic la canal… pentru răcorit, nu de alta... pentru că-mi par cam inutili, mai clar, îi văd ca pe niște mâncători de finanțe pentru citit în stele.

… Nu v-ar fi, în locul lor, mai folositoare vrăjitoarele alea, MAICĂ… mamă, că și-au mai tras și niște nume de-l și vezi pe necuratu cum vă bântuie palatu și tot n-ați lăsat fumatu ( ADICĂ, trasul la țurloi c-asta puteți, nu dați înapoi )… dacă tot ați rămas cam în evul mediu?

Și, la urma urmei...
Înțeleg că Johannis crede CĂ și, dacă ce crede el nu este OK, există un organ care îl va lămuri că este în eroare.
Și, iar, la urma urmei, legea aia... din 2000... mai corespunde actualității?
… sau
Johannis le strică... CUMVA... jocul unora care trăiesc și așa BINE de pe urma societății???
1
EUR
4.8721
RON
01 Oct
noapte 11 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H