În 2007, Consiliul Local Timișora a stabilit ca asociațiile de locatari să întrețină spațiile verzi, aflate pe domeniul public, din jurul blocurilor. În anul 2024, hotărârea a fost modificată, însă obligația a fost menținută. Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara (FALT) consideră această obligație drept „discutabilă, dar acceptabilă”.
Citește și: Câți bani câștigă un livrator de mâncare în Timișoara. Suma nu este deloc de neglijat
Îngrijirea spațiilor verzi din fața locuinței, în special la sate sau în zonele de case din orașe, există o activitate onsiderată de cei mai mulți români o datorie cetățenească, o dovadă de bună gospodărire sau de bun-simț. Pentru foarte mulți oameni, întreținerea spațiului din fața casei este o plăcere, iar unii cetățeni chiar se mândresc cu modul în care toaletează iarba, investind sume mari.
Din punct de vedere legal, în majoritatea cazurilor, spațiile din preajma caselor sau blocurilor vechi aparțin însă domeniului public. Potrivit Legii nr. 24/2007, privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, obligația de întreținere a spațiilor verzi de pe domeniul public le revine autorităților administrației publice locale. În unele localități, cum este și Timișoara, întreținerea spațiilor verzi din fața casei sau din jurul blocurilor este o obligație legală stabilită în sarcina cetățenilor, persoane fizice sau asociațiilor de locatari, prin hotărâre de consiliu local, notează Libertatea.
HCL 117/202 4prevede că „neefectuarea lucrărilor de întreținere a zonei verzi limitrofe imobilelor sau blocurilor de locuințe până la limita carosabilului, fie prin mijloace proprii, fie prin societăți comerciale specializate în executarea lucrărilor horticole prin încheierea de contracte de prestări servicii” și „necosirea ierbii, a gazonului din spațiile verzi aferente sau limitrofe imobilului, curții, grădinii sau blocurilor de locuințe până la limita carosabilului” se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 și 1.500 de lei pentru persoane fizice și amendă între 2.000 și 2.500 de lei pentru persoane juridice (firme, instituții, asociații de locatari).
„Prin aceste prevederi se obligă asociațiile de proprietari și cetățenii să întrețină domeniul public, iar firmele prestatoare de servicii să încaseze banii de la primărie pentru prestația pe care nu au făcut-o ei, ci asociațiile de proprietari”, a reclamat Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara (FALT).
Președintele FALT, Petru Olariu, a declarat că obligația de întreținere este acceptabilă până la un anumit punct. Acesta susține că obligația întreținerii spațiilor verzi „până la limita carosabilului” este discutabilă, pentru că în unele cazuri suprafața care trebuie îngrijită este foarte mare, iar astfel o obligație a municipalității este pusă în sarcina cetățenilor.
Astfel, hotărârea care îi obligă pe timișoreni să întrețină spațiile verzi din jurul blocurilor mai prevede aceleași sancțiuni pentru „cosirea fără autorizație în parcuri, zone verzi, scuaruri sau grădini publice” sau „executarea de tăieri, corecții și defrișări arbori și arbuști fără acordul serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara”.
Totodată, sunt date amenzi cuprinse între 1.000 și 1.500 de lei pentru persoane fizice sau între 2.000 și 2.500 de lei pentru persoane juridice sunt stabilite pentru „plantarea pe domeniul public sau privat al Municipiului Timișoara de pomi și arbuști fructiferi, arbori și arbuști ornamentali, material dendrofloricol fără avizul serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara”.
Citește și: O femeie din Timișoara a aruncat pe jos 13.000 de euro. Oamenii s-au îngrămădit să îi strângă