Hotărârea Guvernului Ponta de recuperare a banilor, atacată în instanţă

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke, a anunţat, vineri, că a depus la Judecătoria Târgu Mureş o contestaţie în care cere suspendarea hotărârii privind restituirea banilor necheltuiţi, alocaţi de Guvernul Ungureanu, transmite corespondentul Mediafax.

RomaniaTV.net
11 mai 2012, 16:18
Hotărârea Guvernului Ponta de recuperare a banilor, atacată în instanţă

„Am depus o contestaţie la Judecătoria Târgu Mureş, ca decizia de returnare a sumelor primite să fie suspendată şi să nu fie executată. De altfel, mulţi dintre noi am cheltuit deja pentru plata arieratelor, iar întrucât Hotărârea de Guvern avea prevederi pentru plata pe proiectele europene, unde CJ Mureş avea deficienţe, pentru plata cofinanţării, noi am împărţit plăţile pe mai multe trimestre. De aceea am cerut suspendarea măsurii Guvernului, ca să putem să folosim banii”, a spus Lokodi.

Lokodi a adăugat că, după alocarea banilor de Guvernul Ungureanu, CJ Mureş şi-a rectificat bugetul şi a prevăzut că banii vor fi cheltuiţi pentru cofinanţarea unor proiecte cu finanţare nerambursabilă din fonduri europene.

„Nu restituim, noi nu luăm nicio hotărâre de Consiliu Judeţean să scoatem aceşti bani din bugetul nostru. (…) Dar noi nu îi avem, sunt în Trezorerie, nu sunt la noi, iar Trezoreria poate refuza să ne plătescă”, a afirmat Lokodi.

Preşedintele CJ Mureş a făcut acest anunţ în contextul în care îşi exprima îndoiala că Guvernul Ponta va putea să onoreze promisiunile referitoare la reîntregirea salariilor şi restituirea sumelor încasate neîntemeiat din pensii.

„Am înţeles că această majorare de 8 la sută se loveşte de lipsa fondurilor. (…) Odată cu această promisiune intră în vigoare legea care prevede că toate sporurile care până acum au fost acordate urmează să fie cuprinse în salariu şi cu asta funcţionarii publici pierd 25 la sută şi primesc în loc 8 la sută. Deci în loc să se facă o reîntregire a salariilor cu 8 la sută, în continuare va suferi acest segment – funcţionarii publici – şi instituţiile subordonate ale ministerelor. Una este declaraţia politică şi alta este realitatea în sine. Se pare că Guvernul nu va putea respecta nici promisiunea în ceea ce priveşte restituirea sumelor încasate neîntemeiat din pensiile oamenilor, pentru că şi pentru aceasta există doar o acoperire de doar trei luni. Iată promisiuni care au fost făcute din grabă şi au un temei mai mic şi speranţe mai puţine”, a afirmat Lokodi.

Consiliul Judeţean Mureş a primit, prin decizia Guvernului Ungureanu, cea mai mare sumă din judeţ, respectiv 5,6 milioane de lei.

Primarii vor fi obligaţi să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocaţiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii prin care actualul Executiv a decis, marţi, recuperarea acestor sume, a declarat ministrul Finanţelor.

„Banii trebuie restituiţi în trei zile de la apariţia în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern”, a spus ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.

Primarii vor fi obligaţi să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocaţiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii prin care actualul Executiv a decis, marţi, recuperarea acestor sume, a declarat ministrul Finanţelor.

„Banii trebuie restituţi în trei zile de la apariţia în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern”, a spus ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.

Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, prin hotărâre, să recupereze din conturile autorităţilor locale banii alocaţi de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, şi încă necheltuiţi, a anunţat premierul Victor Ponta.

Premierul anunţase, luni, în plenul Parlamentului, că a cerut specialiştilor din Ministerul Finanţelor să propună în şedinţa de marţi a Guvernului o soluţie prin care banii acordaţi de fostul Guvern către primăriile PDL să fie recuperaţi şi folosiţi la salarii şi pensii.

El a amintit că a criticat în numeroase rânduri modul în care Guvernul Ungureanu a cheltuit „ilegal şi ilegitim” 170 milioane euro din Fondul de rezervă, pentru a finanţa campania electorală a unor aleşi locali PDL.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Târgu Jiu, că restituirea banilor care au fost deja cheltuiţi de către primării nu mai este posibilă, dar modul în care au fost folosiţi va fi verificat de către instituţiile abilitate ale statului.

Mulţi dintre primarii care au primit bani de la Cabinetul Ungureanu spun acum că nu mai pot returna sumele întrucât le-au cheltuit, în special pentru plata unor datorii.