Hotel Dunărea, monumentul istoric din vecinătatea Gării de Nord din București, abandonat de 45 de ani. Imobilul a ajuns un ghetou. Ce proiect promit autoritățile locale | EXCLUSIV

Fostul Hotel Dunărea, monument istoric localizat de lângă Gara de Nord, zace în paragină de zeci de ani. De ani de zile se tot vorbește despre o eventuală reabilitare, dar până la demararea lucrărilor mai e nevoie de răbdare.

11 feb. 2023, 16:08

Aproape orice vizitator al Gării de Nord, care are acces pe intrarea principală, poate observa în vecinătate un ghetou sumbru, o clădire închisă la culoare, părăsită. Este vorba despre un imobil plin de istorie, care i-a prins la cârma statului pe mareșalul Ion Antonescu, pe Regele Carol al II-lea, pe Regele Mihai, pe Gheorghe-Gheorghiu Dej și pe Nicolae Ceaușescu.

Connoisseurii încă mai numesc imobilul, monument istoric, drept Hotel Dunărea, deși clădirea nu mai funcționează ca unitate de cazare de zeci de ani. Imobilul a fost construit în perioada 1935-1940, dar a fost grav afectat de cutremurul din 1977, iar autoritățile nu au mai intervenit, pentru a-l reabilita. Astfel, a ajuns într-un stadiu avansat de degradare.

Hotelul localizat în zona de lux din București, Calea Griviței 138 B, avea 70 de camere dispuse pe șapte etaje, cu o suprafață totală de 2.759 mp, iar terenul avea o suprafață de 493 mp.

Pe vremea comuniștilor, la parterul Hotelului Dunărea a fost amenajat magazinul Sora, cunoscut la avea vreme pentru comercializarea de haine de calitate superioară.

 

Hotel Dunărea ar fi putut deveni bloc de locuințe după 1990

 

Ultimul proprietar al hotelului ar fi un afacerist israelian, care ar locui în Hong Kong și care de-a lungul timpului a anunțat că-și dorește să transforme imobilul într-un bloc de locuințe. Voia să transforme Hotelul Dunărea în „Dunărea Boutique”, ce ar fi urmat să aibă 40 de apartamente premium. Acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că autoritățile locale nu au oferit autorizație. 3 milioane de euro era gata să investească afaceristul. De asemenea, el a încercat să și vândă clădirea, aproximativ pentru aceeași sumă, dar nimeni nu s-a înghesuit să o cumpere.

Acum, autoritățile locale susțin că vor să preia clădirea, în urma procedurii de expropriere, potrivit legii.

„Pentru efectuarea acestor lucrări, așa cum sunt acestea definite conform în Legea 255/ 2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publică, cu modificările și completările ulterioare, este necesară demararea procedurii de expropiere a imobilului aflat în proprietate privată, situat la adresa Calea Grivitei nr. 138C, Sector 1, Bucuresti identificat cu numar cadastral 227247 și înscris în Cartea Funciară nr. 22724, în contextul promovării principiilor dezvoltării durabile și reutilizării de către comunitatea locală a fondului imobiliar construit (…)

Pe de altă parte, menționăm faptul că, pentru realizarea lucrărilor de interes public local de construcţie, reabilitare, modernizare şi reconversie funcţională, pentru construcţii administrative, sociale şi culturale, de sănătate, învăţământ şi sport, inclusiv pentru infrastructura aferentă acestora, conform cadrului legal în vigoare, pentru obiectivele de interes public local, expropriator poate fi doar Municipiul Bucuresti, prin Consiliul General, inclusiv pentru obiectivele de investiţii în parteneriat public- privat ale administraţiei publice locale, astfel încât Sectorul 1 al Municipiului București, în calitate de subdiviziune administrativ teritorială, poate îndeplini doar rolul de partener asociat, în vederea cofinanțării lucrărilor de utilitate publică.

Prin hotărârea nr. 4/20.01.2022, Consiliul Local Sector 1 a aprobat, cu majoritate de voturi, un proiect de hotărâre prin care se solicită acordul Consiliului General al Municipiului București pentru împuternicirea expresă a Consiliului Local al Sectorului 1 de a hotărî cu privire la asocierea dintre Sectorul 1 și Municipiul București în vederea finanțării în comun a cheltuielilor aferente finalizării procedurilor de expropriere a imobilului aflat în proprietate privată, situat pe Calea Griviței nr.138 C (fostul Hotel Dunărea) și a cheltuielilor pentru realizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și reconversie funcțională a acestuia (…)”, a transmis Primăria Sectorului 1, pentru România TV.

 

În prezent, Hotel Dunărea se află într-un stadiu avansat de degradare / Foto: Google Street View

 

Ce se va întâmpla cu fostul Hotel Dunărea

 

Fostul Hotel Dunărea ar urma să fie transformat într-un hub cultural, susține primăria de sector.

„Conform Hotărârii Consiliului General al Municipiului București mai sus menționată, despăgubirea aferentă procedurii de expropriere pentru imobilul aflat în proprietate publică, compus din construcție în suprafata totală de 2.758,35 mp si teren în suprafață de 493 mp, era în valoare totală de 7.889.751, 99 lei la nivelul anului 2019 (…)

După finalizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și reconversie funcțională, clădirea fostului cinematograf Dunărea va fi transformată într-un veritabil hub cultural. Aici vor fi amenajate spații expoziționale și un centru rezidențial, educațional, cultural și de divertisment destinat artiștilor, în cadrul proiectului de utilitate publică ‘Spațiul Cultural Municipal'”, a transmis Primăria Sectorului 1, pentru RomâniaTV.net.

  • De asemenea, Primăria Sectorului 1 susține că a demarat și procedura de proiectare și execuție a Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu. În plus, are în plan achiziționarea Casei Dimitrie Petrescu, monument istoric. Pe aceste subiecte, RomâniaTV.net vă va informa în curând.
  • Vezi mai multe imagini din interiorul Hotelului Dunărea pe Reptilianul.ro.