Hotelurile în paragină din sudul litoralului vor plăti impozite de cinci ori mai mari. Reacţia patronatelor: „Nu ajută cu nimic, dar este un semnal de alarmă”

Autorităţile din Mangalia au decis supraimpozitarea hotelurilor şi a terenurilor neîngrijite cu până la 500%, din dorinţa de a da o nouă faţă sudului litoralului. De cealaltă parte, reprezentanţii mediului de afaceri susţin că această hotărâre nu îi va determina pe proprietari să-şi renoveze hotelurile. Motivul: sancţiunea este mică deoarece este aplicată la o valoare de inventar pe măsură.
Filip Stan
11 ian. 2022, 13:36
Hotelurile în paragină din sudul litoralului vor plăti impozite de cinci ori mai mari. Reacţia patronatelor: „Nu ajută cu nimic, dar este un semnal de alarmă
foto: Adevărul

Primarul Mangaliei, Cristian Radu, a explicat într-o şedinţă de Consiliu Local în decembrie 2021 de ce este nevoie ca hotelurile în paragină din sudul litoralului să fie supraimpozitate.

„Veţi vedea de la anul (din 2022, n.red) o schimbare majoră. Am lucrat un an la această hotărâre de consiliu local, pentru a nu fi contestate măsurile. I-am tot avertizat pe agenţii economici şi pe persoanele fizice care deţin aproape 250 de active din staţiunile din sudul litoralului, dar şi din oraşul Mangalia. Unii dintre ei au înţeles, alţii nu prea“, a spus edilul Mangaliei, conform Adevărul.

Citeşte şi: Exclusiv – Adrian Marinescu, despre valul 5: „E clar că ce urmează săptămânile următoare va fi complicat. Vom avea probleme de internare”

De exemplu, un hotel care avea stabili un impozit de 7.800 de lei va plăti, ca urmare a acestei măsuri, 31.200 de lei, fiind vorba despre o majorare de 300%. Pentru un teren de 500 mp, din zona A, impozitul era de 520 de lei, iar la supraimpozitare, suma a crescut la 3.120 de lei.

Primăria Mangalia nu are, însă, o listă cu toate aceste active, hoteluri sau terenuri. Motivul: angajaţii municipalităţii susţin că deţin lista cu societăţile pe numele cărora se află spaţiile neîngrijite.

De cealaltă parte, Linica Stan, preşedinta Organizaţiei Patronale Mangalia, consideră că decizia este una foarte bună, dar această modalitate de sancţionare nu va rezolva problema activelor abandonate.

„Nu ajută cu nimic supraimpozitarea, dar este un semnal de alarmă: poate se trezesc proprietarii acestor hoteluri şi terenuri şi mai fac şi ei ceva“, spune Linica Stan, potrivit Adevărul.

Ea a dat exemplul proprietarului unui hotel cu 100 de camere care achită anual la buget chiar şi 200.000 de lei deoarece valoarea de inventar este mare. În schimb, în cazul hotelurilor ruină, a complexurilor abandonate, valoarea de inventar a acestora este mică, iar impozitul este la fel.

„Pentru cei care de 30 de ani nu fac nimic nu reprezintă nimic această decizie. Am mai auzit discuţii de genul: «Dacă o să-i punem impozitul aşa de mare cum îl ajutăm?» Păi, eu zic aşa: putea să se ajute singur, de 30 de ani”, a mai precizat Linica Stan.

Potrivit Adevărul, în perioada comunistă, staţiunile din sudul litoralului, Neptun, Saturn, Venus, Olimp, dar şi Cap Aurora, atrăgeau anual mii de turişti români şi străini. După Revoluţie, zona de sud a litoralului a devenit o „Cenuşăreasă“, statul român închizând ochii an după an la degradarea hotelurilor, la lotizarea şi vinderea a hectare întregi din Pădurea Comorova, la „maghernizarea” staţiunilor, altădată perle ale litoralului românesc.

Cum s-a ajuns aici? În 1990, statul român a lăsat administrarea structurilor de cazare, ale restaurantelor, pe mâna celor care erau angajaţi ai hotelurilor: directori, dar şi şefi de sală. Complexurile hoteliere s-au împărţit pe bucăţi, au trecut dintr-o administrare în alta, dintr-o formă de privatizare în alta. Dacă mulţi ani încă s-au scos bani din vechile structuri de primire comunistă, în virtutea inerţiei, nimeni n-a investit nimic în modernizarea lor aproape trei decenii. Însuşi primarul Mangaliei, Cristian Radu, spunea că „în Saturn nu s-a investit un leu timp de 50 de ani“.

Cum au fost privatizate hotelurile în paragină din sudul litoralului

O altă decizie de privatizare, care s-a dovedit a fi un fiasco, poartă semnătura fostului ministru al Turismului Dan Matei Agathon. Jumătate din hotelurile faimoase au fost vândute la licitaţie publică cu strigare în schimbul a 45 de milioane de euro. Unele sunt şi acum în ruină. Printre afaceriştii celebri care le-au cumpărat s-au numărat Ovidiu Tender, Ioan Niculae şi fraţii Ioan şi Viorel Micula. Ultimii au obţinut nu mai puţin de 12 hoteluri de pe litoral, la un preţ derizoriu. În sudul litoralului, cei doi fraţi Micula au devenit proprietarii hotelurilor Banat, Slatina şi Craiova din Olimp şi Terra, Caraiman, Clăbucet, Prahova, Romanţa şi Bâlea din Neptun.

La sfârşitul anului 2017, mai multe hoteluri aparţinând fraţilor Micula au fost scoase la licitaţie de Fisc, din cauza datoriilor la bugetul de stat. Unele au fost cumpărate de investitori şi au fost renovate în ultimul ceas, însă au mai rămas ruine în sudul litoralului, pentru care proprietarii vor achita impozite mai mari chiar şi cu 500%.

Citeşte şi: BILANȚ COVID 11 ianuarie 2022. Aproape 9.000 de cazuri în ultimele 24 de ore. Județul unde incidența a depășit 16,86 la mie

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să stropești vița de vie ca să ai struguri parfumați și dulci. Trucul genial folosit chiar și de bunicii noștri
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Anunţul momentului! Când se deschide A7 până la Adjud. Imagini de ultima oră de pe şantier
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Schimbări la Facebook și Instagram. Majoritatea utilizatorilor vor fi afectați
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Băsescu s-a sucit! Pe cine va vota la prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață