Hoţii au furat un seif de 200 kg dintr-o primărie ieşeană. Înăuntru erau 150.000 de lei, banii de salarii

Trei hoţi cu cagule şi mănuşi au furat un seif de 200 de kilograme din sediul primăriei comunei ieşene Ţibana. În seif erau circa 150.000 de lei, banii de salarii.

RomaniaTV.net
15 ian. 2019, 13:12

Este al treilea mare jaf comis la o primărie din judeţul Iaşi, în decurs de zece ani. La primele două încă se mai lucrează şi există probabilitatea că nici în cazul acestuia, de la Ţibana, să nu fie găsiţi autorii. Hoţii au lucrat „curat”, scrie Ziarul de Iaşi.

Doar câţiva angajaţi ai primăriei au apucat să-şi ia banii vineri, restul urmând să-i primească luni.

„Banii au stat doar şase ore în seif. Vreo 170.000 lei, banii de salarii. Vineri, pe la ora 14, s-au adus salariile, vremea fiind nefavorabilă, am fost puţini care am luat banii. Toţi s-au grăbit să ajungă acasă că era viscol”, a spus unul dintre angajaţii Primăriei.

În jurul orei 21, camerele de supraveghere au înregistrat un bărbat care „dă târcoale” imobilului, pe întuneric.

„Totul durează vreo oră, începând de la 21. Atunci au început filajul. Apoi, în jurul orei 21.30 au încercat să intre în Primărie printr-un birou din spate. Nu au reuşit decât să intre în acel birou, însă nu au putut sparge uşa care dă spre hol. Apoi, au renunţat şi au intrat pe o fereastră de pe hol, la ora 22.50. În interior nu au stat decât 10 minute. Au ieşit repede afară, la ora 22.02″, ne-a spus angajatul primăriei.

Hoţii au apucat să împingă seiful de 200 de kilograme vreo zece metri prin curtea primăriei, când şi-au dat seama că vine cineva. Au lăsat seiful unde era, lângă maşina primăriei, apoi s-au ascuns după autoturism. Cel care intrase în curtea primăriei era un angajat care venise împreună cu soţia să alimenteze cu lemne centrala termică a imobilului.

Hoţii au cărat seiful până au ieşit din raza vizuală a camerelor de supraveghere. Acesta a fost găsit apoi, la 300 de metri de primărie, aproape de intersecţia cu drumul spre Mădârjac, în zăpadă, spart. Cel mai probabil, indivizii nu au muncit prea mult pentru a-l sparge, deoarece seiful era foarte vechi.

„Seiful cântărea peste 200 de kilograme. L-am găsit până la urmă, era lângă drumul judeţean, la vreo 300 de metri de primărie, la vreo 50 de metri de drumul care duce spre Mădârjac. Era pe câmp, pe partea dreaptă, desfăcut, fără bani în el. Primul seif, cel albastru, este foarte vechi, de când comuna noastră era pe regiunea Vaslui. Seiful luat cu totul de către hoţi avea aceeaşi vechime. Însă avea încuietoare pe interior şi nu au reuşit să-l spargă în interiorul primă­riei, de asta l-au cărat în altă parte. Au venit pe jos, prin spate. Pe o cameră de supraveghere am văzut că timp de o oră cât au acţionat ei, nu a circulat nicio maşină prin zonă. Probabil, seiful l-au târât, l-au cărat cu funia de gât, că nu ne dăm seama. Până la o distanţă de 10 metri, hoţii au târât seiful”, ne-a spus primarul comunei, Gheorghe Rotaru.

Edilul ne-a spus că nu are om de pază la primărie din mai multe motive.

„Nu avem paznici în primărie, şi să vă spun de ce. Avem camera de supraveghere, avem alarmă, şi am trei angajaţi care locuiesc în faţa Primăriei”, a adăugat acesta.

Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei Iaşi, anchetatorii nu au găsit amprente la faţa locului şi nici pe seiful de 200 de kilograme găsit spart în zăpadă. Din acesta, indivizii au furat aproximativ 150.000 de lei, iar din cel aflat în casierie, mai mic, suma de 10.000 de lei, colectaţi din taxe şi impozite.

Acest seif era prevăzut doar cu un lacăt care a fost rupt de către hoţi cu un levier şi avea încuietoarea din interior defectă.