Hoţii din Bucureşti s-au specializat pe o piesă auto. De ce trebuie să se ferească şoferii

Hoții de catalizatoare dau tot mai multe lovituri în București. În ultimele săptămâni, zeci de păgubiți s-au prezentat la poliție să reclame că mașinile lor au fost prădate, după ce maşinile lor au început să scoată sunete ciudate.

13 mart. 2021, 12:03
Hoţii din Bucureşti s-au specializat pe o piesă auto. De ce trebuie să se ferească şoferii

Hoţii au făcut ca sunetul auto de tobă stricată a început să se audă tot mai des în Capitală. Nu este de vină vreo problemă mecanică, ci lispa catalizatoarelor. Mai multe grupuri de hoți s-au specializat în furtul de catalizatoare auto, piesă extrem de scumpă care poare fi vânată în special pentru cantitățile mici de aur și platină din componența sa.

„Acum o săptămână mă pregăteam ca omul să plec la serviciu și, când m-am urcat în mașină și am pornit-o, am auzit un zgomot foarte puternic de tobă spartă și am mers la service. Acolo am observat că mi s-a furat catalizatorul”, a relatat un șofer păgubit pentru Digi24.

Tânărul a constatat că mașina perefect funcțională, lăsată în parcare peste noapte, la câteva ore distanță scotea un sunet asurzitor. La scurt timp și-a dat seama că nu este singurul proprietar care are această problemă.

„Numai din această parcare, în urmă cu o săptămână, trei autoturisme au rămas fără catalizatoare în doar câteva minute”, transmite sursa citată.

Polițiștii spun că de la începutul anului, au  primit cel puțin 20 de plângeri pe săptămână de la șoferi care reclamă că le-au fost furate catalizatoarele de pe autoturisme.

„De obicei fac un studiu, studiază mașinile pe care urmează să le urce pe cric de unde urmează să sustragă catalizatorul. Aceste piese se pot vinde destul de ușor”, a relatat Ciprian Romanescu, purtător de cuvânt al Poliției Capitalei.

Cele mai multe furturi au o țintă foarte clară. Piesa auto este dezmembrată pentru a extrage cantitea de câteva grame de aur și platină.

„Catalizatorul are rolul ca mașina să polueze cât mai puțin. Odată scos, mașina poluează mult mai mult. S-au prezentat la service, au crezut că au toba spartă, că au luat vreo piatră ceva și de fapt s-au trezit peste noapte fără catalizator”,  a explicat un mecanic auto.

Hoții au metode din ce în ce mai inventive.

„Ca lucru inedit, lângă mașina ridicată pe cric am observat în portbagaj că era o cutie de tip fast food în care aceștia își puneau sculele”, a relatat Daniel Paraschiv, polițist la Secția 19 a Capitalei.

Doi hoți  au fost prinși de o patrulă, în toiul nopții, în sectorul 3 al Capitalei.

„Am observat un autoturism ridicat pe cric, ne-am apropiat de autoturismul respectiv, o persoană era sub autoturism iar lângă alte trei persoane”, a relatat și Marian Enoiu, agent șef la Secția 19.

Polițiștii spun că furtul unui catalizator de pe autoturism poate dura numai un minut. În cele mai multe cazuri, hoții au cunoștințe mecanice și nu este exclus ca pandemia să îi fi adus înapoi în țară, unde continuă vechile obiceiuri.

Citeşte şi: Pârtiile sunt din nou pline, la două zile după ce premierul Cîţu a spus că din cauza schiorilor s-a trecut din nou de 5.000 de cazuri Covid pe zi GALERIE FOTO