Hrană contra civili, rezistenţa ucrainenilor la Azovstal intră într-o nouă fază. Detaşamentul Azov le cere ruşilor o tonă de mâncare în schimbul eliberării a 15 oameni

Membrii grupării Azov, care se apără în interiorul şi subteranele uzinei Azovstal, din Mariupol, le-au trimis ruşilor o ofertă în care arată că sunt dispuşi să elibereze 15 civili, iar în schimbul acestora să primească hrană.

05 mai 2022, 13:11
Hrană contra civili, rezistenţa ucrainenilor la Azovstal intră într-o nouă fază. Detaşamentul Azov le cere ruşilor o tonă de mâncare în schimbul eliberării a 15 oameni

Ne-au oferit să schimbăm ostatici civili cu mâncare și medicamente. Condițiile declarate ale înțelegerii sunt cincisprezece ostatici pe tonă de mâncare, precum și medicamente”, a declarat pentru RIA Novosti unul dintre conducătorii detaşamentelor ruse care luptă pentru cucerirea uzinei Azovstal, din Mariupol. Presa rusă relatează că aproximativ 200 de civili se mai află încă în subteran, după ce la începutul săptămânii au fost evacuaţi aproximativ 100.

Se aminteşte de asemenea că s-a ajuns la un armistiţiu de încetare a focului între orele 07.00 și 17.00, pe 5, 6 și 7 mai, pentru crearea unui coridor umanitar pentru evacuarea civililor din Azovstal, dar ruşii acuză că situația a escaladat din cauza ucrainenilor care au încercat să obţină mai bune de tragere, astfel că se pare că înţelegerea a picat.

Între timp, trupele ruse au încercat din nou, joi dimineaţă, să ia cu asalt combinatul siderurgic Azovstal, după ce miercuri după-amiază au încercat să pătrundă în reţeaua de tuneluri de aici. Ruşii au găsit un trădător dintre foştii muncitori de la Azovstal, care le-a arătat intrările în reţeaua de tuneluri şi acum ei încearcă să pătrundă în ele, anunţa miercuri seara pe pagina sa de Facebook Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean al apărării. Ar fi vorba de un fost electrician, potrivit acestuia.

Responsabilul ucrainean a menţionat că tocmai în acest scop sosise miercuri la Mariupol principalul propagandist al Kremlinului, Vladimir Soloviov. „I s-a spus că (…) Azovstal va fi luat cu asalt şi el va putea filma ‘victoria'”ocupanţilor împotriva combatanţilor ucraineni, a afirmat Gheraşcenko, ceea ce nu s-a întâmplat însă. Militarii ucraineni continuă să apere cu îndârjire teritoriul oţelăriei, a adăugat el în postarea de pe Facebook.

Miercuri seara, David Arahamia, liderul grupului majoritar din parlamentul ucrainean, anunţase chiar că trupele ruse au intrat în perimetrul combinatului siderurgic, după ce primarul Mariupolului, Vadim Boicenko anunţase că s-a pierdut contactul cu militarii din catacombe. Totuşi, Arahamia a adăugat că autorităţile de la Kiev erau în contact în cursul serii cu rezistenţa ucraineană care apără combinatul. „Cu sprijinul forţelor aeriene, inamicul şi-a reînnoit atacul cu scopul de a prelua controlul asupra combinatului„, a indicat joi Statul Major al armatei ucrainene într-un buletin-sinteză despre situaţia de pe front.

Situaţia rămâne tensionată şi pe alte fronturi din Donbas, regiune din estul Ucrainei aflată în prezent în epicentrul războiului. Conform unor informaţii, trupele ucrainene din apropierea Doneţkului au fost supuse unor atacuri puternice de artilerie şi ale aviaţiei ruse. După bombardamentele masive a oraşelor din Donbas, autorităţile locale au anunţat că numeroşi civili au fost ucişi sau răniţi.

Citeşte şi Momentul în care unul dintre cele mai lungi poduri din Europa este distrus de ruşi. Imagini cu atacurile din Dnipro VIDEO

„După ce o rachetă a lovit Kramatorsk, 25 de persoane au fost rănite, nouă clădiri de locuinţe, şcoala şi elemente ale infrastructurii civile au fost avariate”, a anunţat joi pe canalul său de Telegram şeful administraţiei civile din Doneţk, Pavlo Kirilenko. Potrivit lui, şi localităţile Ceasiv Iar, Mariinka şi Avdiivka au fost bombardate şi cel puţin o persoană a murit la Ceasiv Iar.

Armata rusă încearcă să lanseze noi atacuri în direcţia oraşelor Liman, Popasna şi Sieverodoneţk. Dar trupele ucrainene spun că până în prezent au reuşit să respingă aceste atacuri.

Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, unde de asemenea se duc lupte grele, a declarat că cel puţin cinci oameni au fost ucişi în bombardamentele asupra oraşelor Severodoneţk, Lisiceansk, Hirske şi Popasna. Haidai nu a oferit informaţii despre numărul răniţilor. Şi aici, clădiri de locuinţe şi infrastructura au fost grav avariate, a mai spus el.

Citeşte şi SUA antrenează soldaţii ucraineni în Europa. Americanii îi învaţă să folosească tunurile Howitzer şi să manevreze avioanele fără pilot

De asemenea, trupele ucrainene au reuşit să preia controlul mai multor localităţi, ocupate anterior de ruşi, la graniţa dintre regiunile Herson şi Nikolaev, a indicat Statul Major ucrainean, care nu a precizat nici denumirea lor şi nici nu a oferit alte informaţii.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării rus a anunţat că artileria sa a lovit mai multe poziţii şi puncte de rezistenţă în timpul nopţii, ucigând 600 de luptători, transmite Reuters. Ministerul rus a mai precizat că rachetele ruse au distrus echipament dal aviaţiei ucrainene pe aerodromul Kanatovo, din regiunea Kirovohrad (centrul Ucrainei) şi un mare depozit de muniţii în Nikolaev, în sud.