Hrebenciuc despre întâlnirea din casa lui Oprea: Nu a fost ilegală, am dubii asupra moralităţii

Întâlnirea unor oameni politici și șefi de instituții, în seara zilei de 6 decembrie 2009, în casa lui Gabriel Oprea nu a fost una ilegală, existând doar dubii asupra moralității acesteia, a declarat marți Viorel Hrebenciuc, fost șef al campaniei prezidențiale a lui Mircea Geoană.

23 mai 2017, 17:03
Hrebenciuc despre întâlnirea din casa lui Oprea: Nu a fost ilegală, am dubii asupra moralităţii

„Aș fi preferat să discutăm ce se va întâmpla în următorii opt ani cu țara, decât discutăm ce s-a întâmplat acum opt ani de zile în sufrageria casei domnului Oprea. Eu nu consider că o persoană este egală cu instituția respectivă. Întâlnirea din sufrageria domnului Oprea — nu văd nimic ilegal în ea. Cel mult pot să spun că am dubii asupra moralității ei”, a afirmat Hrebenciuc, în cadrul audierilor din comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.

Potrivit acestuia, întâlnirea și discuțiile telefonice din sufrageria lui Gabriel Oprea „nu puteau influența numărătoarea voturilor”.

„Pe de altă parte, vorbind de la telefonul mobil de acolo din sufragerie nu aveau cum să fie influențate numărătoarea voturilor, numărătorile paralele. Și la ora respectivă nici nu mai aveai ce să faci”, a adăugat Hrebenciuc, citat de Agerpres.

El a completat că a discutat cu Adriean Videanu, prim-vicepreședinte PDL la acea dată, în jurul orei 23,30 — 24,00.

„Avea cel mai bun sistem de numărătoare paralelă, fiind și foarte bine organizat. Cum vă explicați dumneavoastră că la ora la care ați purtat acea discuție cu domnul Videanu în spatele dânsului se afla acel tabel? Eu cel puțin îmi amintesc perfect cum arăta tabelul și ne-a lăsat tuturor, celor de bună-credință sau nu neapărat, impresia că acel tabel provenea din altă parte. Nu avea cum PD la acea oră, nu avea posibilitatea din punct de vedere tehnic să realizeze un asemenea tabel. (…) Cum vă explicați că s-a putut realiza un astfel de tabel?”, a întrebat în cadrul audierilor deputatul ALDE Steluța Cătăniciu, vicepreședinte al comisiei.

„Depășește capacitatea mea tehnică de înțelegere”, a răspuns Viorel Hrebenciuc.

„Eu vreau să-i spun doamnei vicepreședinte Cătăniciu că nu mă simt deloc ipocrit spunându-vă că minunea pe care a văzut-o dumneaei în spate era, de fapt, o proiecție dintr-un Excel din calculator, unde lucrau patru operatori, care băgau fiecare date venite din județ, unde opera unul singur și centraliza procesele-verbale primite. La ora 24,00, erau acolo toate 41 județe și cum intrau, câte secții aveau. (…) Ce vi se pare minunea lumii? O fi minunea lumii pentru partidele care nu și-au propus să câștige în România alegerile, dar partidul meu în timpul acela câștiga alegerile în România și bătea și PSD”, a adăugat deputatul PNL Cezar Preda.

Deputatul PMP Robert Turcescu l-a întrebat pe Viorel Hrebenciuc dacă a lucrat în perioada campaniei și a prezidențialelor cu firma lui Vasile Dîncu. „Nu-mi amintesc și cu asta închid subiectul”, a răspuns fostul șef al campaniei lui Mircea Geoană.