Hristos a înviat! Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Învierea Domnului VIDEO

Mii de ortodocşi din toată ţara au primit vestea Învierii Domnului, cea mai importantă sărbătoare a credincioşilor, şi au luat Lumina Sfântă. În unele zone ale ţării, lumina se stinge de grindă, apoi se păstrează pentru o avea la îndemână în caz de furtună, pericol sau boală. În ciuda ploii, zeci de mii de bucureşteni au mers la biserici. Cei mai mulţi au fost ca în fiecare an, la Patriarhie, unde slujba a fost ţinută de Prea Fericitul Daniel. Totodată, şi credincioşii greco-catolici sărbătoresc Învierea Domnului.

RomaniaTV.net
14 apr. 2012, 21:02
Hristos a înviat! Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Învierea Domnului VIDEO

Timp de 40 de zile, până la Înălţarea Domnului, credincioşii se salută cu „Hristos a înviat!” şi îşi răspund cu „Adevărat a înviat!”.

În Bucureşti, la Catedrala Patriarhală, Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat slujba de Înviere. El a oferit Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim.

Sute de oameni au venit să întâmpine Învierea Domnului la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Printre aceştia s-au numărat Prinţul Paul şi Prinţesa Lia. „Pentru noi e o tradiţie în ultimii 15 ani, am venit la Patriarhie. Este o tradiţie în Familia Regală să fii cu Preafericitul Patriarh Daniel. Este mare prieten cu prinţul. L-am cunoscut când era Mitropolit”, au spus Prinţul Paul şi Prinţesa Lia.

Unii au venit din alte oreaşe pentru a participa la slujba de la Patriarhie. „De la Călăraşi am venit. Am venit ca orice creştin la slujba de Înviere”, a spus un credincios.

Sfânta Lumină este una dintre marile minuni ale Creştinismului, care se arată de Paștele Ortodox la Ierusalim, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12.30-14.30, deasupra Sfântului Mormânt ca un foc care se pogoară din cer și care în primele minute nu arde.

„În Sfânta și Marea Sâmbătă, în Sfânta Cetate a Ierusalimului coboară Sfânta Lumină, semn al iubirii pe care Dumnezeu o arată atât de încercatei comunități creștine din Țara Sfântă. Această Sfântă Lumină o vom primi și noi și o veți primi și frățiile voastre. Primirea acestei Sfinte Lumini să fie un moment de luare aminte pentru viața fiecăruia dintre noi, de transformare a vieții noastre creștine în bucuria Învierii lui Iisus Hristos din morți”, a declarat Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, care în perioada 1991-1994 a fost superior al Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim şi Iordan, şi reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului.

În 1579, când patriarhul ortodox a fost scos din mormânt de autorităţile turce şi de către patriarhul oriental ortodox, Sfânta Lumină a ţâşnit dintr-o coloană din afara bisericii şi a ajuns la patriarhul ortodox şi la credincioşi. Coloana despicată poate fi văzută şi astăzi, făcând parte din clădirea bisericii.

Patriarhul Daniel le-a transmis românilor un mesaj cu ocazia Paştelui: „Paştele, sau sărbatoarea Învierii Domnului, este izvor de bucurie şi de pace. Aceste cuvinte, bucurie şi pace, sunt cele două componente majore ale sărbătorii Sfintelor Paşti. Trebuie să arătam tuturor pace şi bucurie, reconciliere şi ajutorare, să aducem bucurie unde este întristare. Să ajutăm pe oamenii bolnavi, care suferă în casele lor sau în spitale. Dorim tuturor românilor ortodocşi sănătate şi bucrie, pace şi ajutor de la Dumnezeu, împreună cu salutul pascal Hristos a înviat”, a spus Patriarhul Daniel.

De asemenea, Cardinalul Lucian, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, le-a transmis un mesaj credincioşilor greco-catolici: „Mântuitorul vrea să fie cu noi, prin această mare sărbătoare, tocmai acolo unde fragilitatea noastră este extremă: ceasul morții. Și transformă acest “călcâi al lui Achile” al umanității, într-un loc al victoriei Sale. Alege să ne mântuiască acolo unde suntem mai slabi, mai expuși, mai singuri.
Paștele înseamnă trecere. O trecere, care pentru poporul evreiesc, este cea din robia Egiptului, prin Marea Roșie, înspre libertatea tărâmului făgăduinței. Isus împlinește Paștele Vechiului Testament. Robia Egiptului fiind doar un semn al robiei păcatului în scurta noastră viață pe acest pământ, Fiul lui Dumnezeu ne trece de la moarte la viață: din Egiptul nostru pământesc înspre Ierusalimul ceresc, adevăratul pământ al făgăduinței”.

Citeşte şi Misterele Paştelui: Lumina Sfântă de la Ierusalim, miracol sau înşelătorie?