Huffington Post:Edward Snowden susţine că presa a fost indusă în eroare în legătură cu situaţia lui

Fostul consultant al NSA, Edward Snowden, susţine că jurnaliştii au fost induşi în eroare în legătură cu situaţia sa, după ce persoane asociate cu tatăl său au făcut declaraţii în numele lui, relatează The Huffington Post. Pe de altă parte, presa americană critică NSA că a "încălcat de mii de ori legea" privind respectarea vieţii private a cetăţenilor americani.

16 aug. 2013, 08:49

Într-un e-mail trimis The Huffington Post, Snowden susţine că nici tatăl lui, Lon Snowden, nici avocatul acestuia Bruce Fein şi nici soţia lui Fein, Mattie, nu îl reprezintă în vreun fel.

„Niciunul dintre ei nu a fost şi nu este implicat în situaţia mea actuală, iar acest lucru nu se va schimba pe viitor”, a declarat Snowden. „Le cer jurnaliştilor să înţeleagă că nu deţin informaţii speciale referitor la situaţia mea sau viitoarele mele planuri şi că nu ar trebui să exploateze vidul tragic al compromisului emoţional al tatălui meu de dragul ştirilor tabloide„, a adăugat el.

Mattie Fein a declarat joi pentru The Wall Street Journal că echipa de avocaţi a lui Lon Snowden nu are încredere în editorialistul Guardian Glenn Greenwald, jurnalistul care se află în centrul scandalului NSA, sau în WikiLeaks, organizaţie care l-a consiliat pe Snowden în Rusia. Fein a afirmat, de asemenea, că Greenwald negociază un interviu exclusiv cu Snowden cu un post de televiziune în schimbul unei sume de şapte cifre. Jurnalistul a respins aceste acuzaţii, pe care le-a calificat drept „calomnioase”.

„Am fost norocos să am consiliere juridică din partea unei echipe internaţionale, formată din unii dintre cei mai buni avocaţi din lume, şi lucrez cu jurnalişti a căror integritate şi al căror curaj nu pot fi puse în discuţie”, a afirmat Snowden. „Nu există vreun conflict între mine şi vreuna dintre persoanele sau organizaţiile cu care am colaborat”, a adăugat el.

NSA a încălcat de mii de ori legea privind respectarea vieţii private a cetăţenilor americani

Pe de altă parte, publicaţia americană Washington Post a scris într-un articol că Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a încălcat de „mii” de ori legile privind respectarea vieţii private după ce a primit noi compentenţe în urmă cu 5 ani.Aceste infracţiuni au fost dezvăluite de un audit intern şi alte documente secrete, care au fost furnizate cotidianului de fostul consultant american Edward Snowden.

Unul dintre documentele citate de Washington Post arată că NSA le-a ordonat echipelor sale să falsifice rapoartele adresate Departamentului Justiţiei şi Biroului directorului serviciilor naţionale de informaţii, înlocuind unele detalii cu termeni mai generali.

Supraveghere neintenţionată

NSA a ascuns şi supravegherea neintenţionată a mai multor americani. Astfel, în 2008, un „număr mare” de apeluri telefonice iniţiate din Washington au fost supravegheate după o eroare de programare care a inversat prefixul zonei capitalei americane (202) cu cel al Egiptului (20).

Auditul NSA, ce datează din mai 2012, a numărat 2.776 de incidente în cursul precedentelor 12 luni, privind „colectarea, stocarea, accesul şi comunicarea datelor protejate legal, fără autorizaţie”. Majoritatea acestor incidente nu erau intenţionate, dar multe dintre ele sunt generate de deficienţe sau de încălcarea procedurilor normale.

Snowden a descărcat materiale secrete în timp ce lucra la Dell

Edward Snowden a început să descarce documente care descriau programele electronice de spionaj ale Guvernului SUA în timp ce lucra pentru Dell Inc în aprilie 2012, cu aproape un an mai devreme decât s-a raportat anterior, potrivit unor oficiali americani şi altor surse familiare cu dosarul, relatează Reuters, citată de Agerpres.

La Dell, el lucra ca antreprenor pentru facilităţile NSA în Statele Unite şi Japonia. El a descărcat informaţii despre programe de interceptare a convorbirilor condus de NSA şi de serviciile de comunicaţii ale guvernului Marii Britanii şi a lăsat o amprentă digitală ce indică când a accesat documentele, au spus sursele sub condiţia anonimatului.

O parte din materialele descărcate de Snowden în aprilie 2012 în timp ce era angajat la Dell aveau legătură cu colectarea de către NSA, din cabluri de fibră optică, inclusiv cabluri transoceanice, a unor mari cantităţi de trafic de internet şi a altor comunicaţii, au afirmat sursele. Snowden a spus că a plecat de la Dell pentru un post la Booz Allen Hamilton în Hawaii în luna martie a acestui an, în special pentru a avea acces la alte documente strict secrete care puteau fi scurse către presă.