Hugo Chavez ia măsuri drastice de pe patul de spital: devalorizează cu o treime moneda Venezuelei

Publicat: Duminică, 10 Februarie 2013 13:56 // Actualizat: Duminică, 10 Februarie 2013 13:56 // Sursa: Mediafax

Venezuela a luat decizia de a devaloriza moneda cu 32%, a cincea astfel de acţiune în ultimii nouă ani, măsura fiind luată la ordinele preşedintelui, Hugo Chavez, care se află de la începutul lunii decembrie la Havana, Cuba, pentru tratament împotriva cancerului, potrivit Bloomberg.

Foto: EFE

Devalorizarea monedei ar putea submina susţinerea pentru aliaţii lui Chavez înaintea unor posibile alegeri în acest an.

Cel mai mare producător de petrol din America Latină ar putea fi nevoit să organizeze alegeri dacă Chavez, care nu a mai fost văzut de două luni după ce a suferit o operaţie în Cuba, moare sau este nevoit să se retragă. Chavez a ordonat guvernului să slăbească cursul de schimb cu 32%, la 6,3 bolivari pe dolar începând cu 13 februarie, a declarat ministrul de Finanţe, Jorge Giordani.

Vicepreşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, desemnat de Chavez ca succesor, a declarat că şeful statului conduce politica economică de la Havana şi că acesta se concentrează pe măsuri menite să echilibreze economia.

Cheltuieli guvernamentale masive, care aproape au triplat deficitul fiscal anul trecut, l-au ajutat pe Chavez, 58 de ani, să câştige un al treilea mandat de şase ani. Devalorizarea poate ajuta guvernul să reducă deficitul bugetar, întrucât creşte sumele în bolivari pe care guvernul le înregistrează de pe urma exporturilor de petrol. Măsura ameninţă, însă, să accelereze şi inflaţia anuală, care s-a situat la 22% în ianuarie.

Chavez nu a mai fost văzut de la 11 decembrie, când a plecat în Cuba pentru o a patra operaţie împotriva unui tip nedezvăluit de cancer. Înainte de a pleca, Chavez l-a "uns" ca succesor pe vicepreşedintele Nicolas Maduro, un fost şofer de autobuz şi lider sindical în vârstă de 50 de ani. Chavez a cerut populaţiei să-l voteze pe acesta dacă moare sau trebuie să se retragă din cauza stării sănătăţii.

Pe piaţa neagră, bolivarul s-a depreciat cu 6% după anunţ, la 19,53 bolivari pentru un dolar, potrivit site-ului Lechuga Verde.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
05 mar 22:30
...rel="nofollow">cură de chimioterapie foarte puternică şi tratamente complementare. Citeşte şi Hugo Chavez ia măsuri drastice de pe patul de spital: devalorizează cu o treime moneda Venezuelei ...
04 mar 09:00
...Nicolas Maduro vineri seara. El oferă “sfaturi” Guvernului de pe patul său de spital şi a cerut documente pentru a lua decizii economice şi politice, “care vor accelera revoluţia”, a adăugat el sâmbătă. ...
1
EUR
4.8641
RON
24 Sep
noapte 15 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H