Hunedorenii din Ţinutul Pădurenilor trăiesc izolaţi câteva luni pe an printre nămeţi uriaşi

Ceea ce pătimesc în această iarnă localnicii din Buzău şi Vrancea, hunedorenilor li se întâmplă în fiecare an. Mai exact, vorbim de hunedorenii din Ţinutul Pădurenilor, munţii Poiana Ruscă, unde aceştia trăiesc izolaţi, printre nămeţi de 4 metri înălţime, câteva luni pe an. Însă asta nu e o problemă pentru ei, deoarece au cămările pline şi suficiente lemne de foc iar iarna nu îi sperie.

RomaniaTV.net
15 feb. 2012, 08:11
Hunedorenii din Ţinutul Pădurenilor trăiesc izolaţi câteva luni pe an printre nămeţi uriaşi

Pentru hunedorenii din Ţinutul Pădurenilor iarna este un alt anotimp, chiar dacă acolo ţine din luna octombrie până în luna mai a anului următor. Oamenii sunt obişnuiţi cu frigul, cu troienele mari de zăpadă şi chiar dacă cei mai mulţi dintre ei sunt în vârstă, aceştia sunt oameni gospodari. Au animale, au grijă de ele şi ştiu că trebuie să înceapă să facă proviziile pentru iarnă, încă de la începutul toamnei. Adună lemne şi mâncare şi se mândresc cu faptul că nici cea mai grea iarnă nu i-ar putea lua prin surprindere.

Drumul spre gospodăriile lor este greu accesibil chiar şi în timpul verii. Iarna se poate ajunge acolo doar cu maşini puternice. Nici asta nu îi deranjează pe locuitorii din Ţinutul Pădurenilor. Ei oricum nu au treabă la oraş decât o dată sau de două ori pe an, pentru că au în gospodărie toate lucrurile de care au nevoie.