I-a păcălit ca-n filme: Rusia retrage din estul Ucrainei MACHETE de blindate în loc de trupe

Mai multe vehicule grele care transportau echipamente militare din Donbas în Rusia au trecut în ultimele zile prin punctul de frontieră Uspenka, doar că acestea nu transportau blindate reale, ci machete, a declarat expertul militar ucrainean Dmitri Tâmciuk, fondatorul platformei "Rezistenţa informaţională", axată pe monitorizarea situaţiei din estul rusofon al Ucrainei, a relatat miercuri publicaţia ucraineană Segodnia, citată de Agerpres.

22 oct. 2014, 08:43
I-a păcălit ca-n filme: Rusia retrage din estul Ucrainei MACHETE de blindate în loc de trupe

„Nu exclud o operaţiune concepută de partea rusă şi de către separatişti pentru inducerea în eroare a Kievului şi a organizaţiilor internaţionale în ceea ce priveşte retragerea militarilor ruşi din Donbas”, scrie Tâmciuk pe contul său de Facebook.

În plus, liderii autoproclamatei „republici populare” Doneţk au început să vehiculeze ideea că armata ucraineană ar pregăti o „ofensivă de anvergură” după alegerile parlamentare, programate să se desfăşoare în Ucraina la 26 octombrie.

Sub acest pretext, separatiştii au început o serie de „acţiuni de mobilizare”, constând în confiscarea de tehnică şi patrimoniu de la diferite instituţii din Doneţk „pentru nevoi de apărare”, spune acelaşi expert ucrainean. În paralel, rebelii din Doneţk au trecut la o „nouă etapă de mobilizare forţată” a populaţiei locale în aşa-numita armată a „republicii populare” Doneţk.

Potrivit datelor operative ale „Rezistenţei informaţionale”, circa 500 de militari ruşi în uniforme fără însemne, 50 de tancuri şi blindate au intrat marţi de pe teritoriul Rusiei în localităţile Amvrosievka şi Komsomolskoe din Doneţk.