I-a UIMIT până şi pe MEDICI: Povestea fetiţei care s-a născut cu CREIERUL PE-AFARĂ

Faith Martin, o fetiţă din Marea Britanie, s-a născut o boală congenitală care face ca o parte din ţesutul nervos al creierul său să se dezvolte în afara craniului. Boala se numeşte encefalocel. Medicii nu i-au dat aproape nicio şansă de supravieţuire. 

RomaniaTV.net
05 feb. 2014, 19:36

Înainte de naştere, la o ecografie făcută în a 17-a săptămână de sarcină, medicii le-au explicat părinţilor fetiţei – Jessica Williams (20 de ani) şi Aaron Martin (21 de ani) – că viitorul lor copil nu are şanse mari de supravieţuire, deoarece suferă de o malformaţie congenitală, encefalocel, în apropierea centrilor nervoşi care controlează respiraţia şi, astfel, nu va putea să respire încă de la naştere.

Specialiştii au mai spus că, în acest caz, ei nu vor interveni pentru a resuscita nou-născutul, iar în cazul în care acesta va supravieţui totuşi, va rămâne cu handicap sever. Cu toate acestea, Faith Martin, s-a dovedit a fi o învingătoare şi a contrazis toate teoriile medicilor. A venit pe lume cu un strigăt puternic, apoi l-a scos şi pe al doilea.

Medicii au fost uimiţi. Fetiţa putea să respire şi a fost externată a doua zi, împreună cu mama ei şi puse amândouă sub supraveghere medicală la domiciliu de către o asistentă a spitalului unde născuse Jessica.

Totuşi, malformaţia creştea, iar de la 6 centimetri cât avusese la naştere, după trei luni, encefalocelul ajunsese la diametrul de 21 de centimetri şi devenise dureros. În ianuarie, anul acesta, fetiţa a fost operată şi i s-a înlăturat „punga” cu lichidul encefalic în surplus şi ţesutul mort , iar medicii i-au făcut un dispozitiv special de drenaj direct în stomac, în cazul în care se vor acumula din nou lichide.

Fetiţa se simte bine şi trebuie să facă RMN o dată la şase luni, pentru ca medicii să vadă evoluţia.  „Am adus-o acasă, se simte bine şi face tot ceea ce face un copil normal la 3 luni. S-a dovedit că medicii se pot înşela uneori. Este un copil atât de hotărât. Este micul nostru miracol”, a mai spus Jessica Williams, care este şi mama unui băieţel mai mare, Logan.