Ziua mondială a iei româneşti, sărbătorită la Viena

Dupa succesul inregistrat de evenimentul organizat in anul 2015, cu ocazia sarbatoriirii „Zilei mondiale a iei romanesti", asociatia culturala „Mihai Eminescu" din Viena si-a propus, sa continue traditia si in acest an. 

15 iun. 2016, 09:10
Ziua mondială a iei româneşti, sărbătorită la Viena

Editia 2016 a „Zilei Iei Romanesti la Viena” si-a propus focusarea atentiei pe promovarea iei romanesti, ca element de vestimentatie, care poate fi utilizat atat in asortarea tinutelor de tip „casual” cat si pentru cele de „business”. Cu alte cuvinte, se doreste ca ia romaneasca sa nu lipseasca din garderoba femeilor moderne, indiferent daca doresc sa o imbrace ca element al unei tinute sport, a celei de zi sau chiar la tinuta „club” si de „business”. In acest scop vor fi prezentata modele variate de ie, atat in ce priveste culorile cat si materialele din care sunt realizate, din colectia „Flori de ie” fondat de Cristina Chiriac. Pentru ilustrarea faptului ca ia este un produs care se potriveste „oricui” si poate fi adaptata in diferite tinute, s-a propus ca modelele care vor ajuta voluntar la prezentarea colectiei sa alese dintre membrele comunitatii romanesti din Austria, care nu au nicio legatura cu activitatea de modeling. Pentru pastrarea unei linii de moda romaneasca, pantofii cu care vor fi incaltate modelele vor fi pusi la dispozitie de firma Musette. Make-up-ul modelele va fi realizat de stilista Brandusa Bordeianu, care va sti sa puna cu pricepere in valoare frumusetea proverbiala a romancelor.

Evenimentul, care se adreseaza atat romanilor cat si austriecilor, va avea loc in sala Maria Theresia, din Palatul Schönbrunn. Dupa terminarea programului spectatorii vor fi invitati deguste vinuri romanesti „Liliac”, produse in podgoriile transilvanene Batoc si Lechinta, si sa socializeze in gradina Orangeriei palatului. Intrarea la eveniment se face gratuit, dar numai pe baza de invitatie. In deschiderea prezentarii colectiei de ii romanesti, doamna conf. univ. dr. Marilena Stoian va vorbi despre istoria si importanta culturala a iei. Nu lipseste din program o prezentare multimedia a destinatiei Romania. Programul se va incheia cu un recital al uneia dintre cele mai de succes cantaretele din noul val „pop” al Romaniei, talentata Nicole Cherry, care va fi acompaniata de formatia sa. Evenimentul se bucura de sustinerea Institutului Cultural Roman din Bucuresti, al Ambasadei Romaniei din Austria, al Biroului National de Turism al Romaniei din Austria si al ICR Viena. La realizarea acestui eveniment mai contribuie si firma „Hant Projekt Management GmbH” si Galeria de Arta „Five” din Viena.

„Acest eveniment este un minunat prilej pentru noi, romanii din dispora, de-a ne face cunoscute valorile perene, de-a promova cultura si traditiile populare dar si mestesuguri si produse romanesti, in cadrul unui demers, mai amplu, de pastrarea identitatii culturale a romanilor din Austria. Prin astfel de evenimente vrem sa aratam ca, indiferent unde ne-am afla, suntem mandri ca suntem romani.” (Laura Hant – presedinte al Asociatiei „Mihai Eminescu” din Viena).

„Cuvintele sunt sărace în acest context pentru a exprima bucuria pe care o simt atunci când văd valorile românești apreciate peste graniță dar numai. Dorul de țară și patriotismul capata alte dimensiuni și ne ajută pe noi, cei de astăzi dar și pe generațiile viitoare să nu uităm nici o clipă rădăcinile din care ne tragem. Ia este parte din istoria României și este dovada vie că este cel mai bun ambasador al României. ” (Cristina Chiriac – Fondator „Flori de ie”)

Data: 20 iunie 2016, orele 18:30
Locatia: Palatul Schönbrunn /Apothekentracht, Viena
Organizator: Asociatia culturala „Mihai Eminescu” si partenerii sai
Parteneri media: Jurnalul Romanesc, Romania TV, Uniunea Jurnalistilor Romani de Pretutindeni (UJRP) si TVR International
Viena, 13 iunie 2016