IADUL din Clubul Colectiv, REFĂCUT în laborator. „Încercăm să aflăm CAUZA EMANAŢIEI GAZELOR”

"Iadul" din Colectiv urmează să fie reconstituit. INSEMEX Petroşani şi INEC sunt instituţiile-cheie care urmează să analizeze şi să se pronunţe cu privire la focul şi otrava care au dus la atâția morți şi răniţi grav în "Clubul Infernului". Şeful experţilor din Bucureşti a explicat în ce constă reconstituirea şi cât mai durează până vom avea raportul final.

17 nov. 2015, 09:01
IADUL din Clubul Colectiv, REFĂCUT în laborator. „Încercăm să aflăm CAUZA EMANAŢIEI GAZELOR”

De la o zi la alta, numărul deceselor în cazul „Colectiv” sporeşte-a ajuns deja la 56-, iar nerăbdarea celor care vor adevărul este maximă, scrie ziarulring.ro. Dacă anchetatorii estimează un termen scurt până la terminarea investigaţiilor, din punct de vedere judiciar (recoltare de probe, audieri de martori etc.), nu la fel de optimişti sunt experţii criminalişti, care estimează un termen mult mai mare. Iar expertizele reprezintă cheia aflării adevărului despre ce s-a întâmplat în „Clubul Infernului”.

 Citeşte şi Incendiu Colectiv: Starea de sănătate a celor opt victime transferate în Belgia începe să se amelioreze

„Nu pot să estimez cât va dura”

„Raportul nostru nu este gata. Mai durează pentru că nu avem nici toate datele de la Parchet în momentul ăsta şi, în plus, sunt nişte colaborări cu INSEMEX şi probabil şi cu alte institute sau laboratoare care o să face nişte determinări şi abia atunci vom finaliza. Nu pot nici măcar să estimez în momentul ăsta cât va dura. (…) Totul este să reuşim să reconstituim cât mai fidel condiţiile de acolo. Mă refer la tot ce a însemnat material antifonic, substanţe utilizate şi aşa mai departe. Ancheta îşi va stabili mai departe coordonatele. Dânşii (n.r. – anchetatorii), după discuţiile pe care le-am avut, trebuie să stabilească cât mai clar. Şi, în funcţie de ce informaţii vom avea, atunci vom încerca să facem o reconstituire cât mai fidelă şi să facem şi o analiză a substanţelor emanate acolo”, a declarat Grigoraş Beţiu, directorul adjunct şi, în momentul de faţă, conducătorul (dar şi purtătorul de cuvânt) Institutului Naţional de Expertize Criminalistice (INEC). 

Nu s-a stabilit încă locul experimentului Întrebat dacă va fi un fel de experiment criminalistic (şi evident ştiinţific), directorul adjunct al INEC spune: „Da, da, încercăm să facem, dar, mai întâi, trebuie să avem cât mai multe informaţii. La noi este un experiment, practic. Nu e o reconstituire propriu-zisă, e un experiment care se face la o scară mai mică, păstrându-se însă proporţiile. Şi încercăm să analizăm din mai multe puncte de vedere: şi ca viteză de propagare, şi ca emanaţie de gaze ce se întâmplă”. Acesta nu ştie încă unde va avea loc experimentul/reconstituirea incendiului: „Nu am am stabilit încă o locaţie. Există o variantă la INSEMEX Petroşani. Ei au nişte condiţii bune. Mai avem şi alte opţiuni, nu ne-am hotărât încă”.

„Până nu lămurim cauza emanaţiei gazelor, nu ne putem pronunţa”

Au apărut tot felul de teorii, multe de tip „teoria conspiraţiei„, inclusiv cea privind un posibil atentat terorist la clubul Colectiv. Întrebat dacă se vor lua în calcul şi astfel de ipoteze de lucru, şeful experţilor spune: „Nu mă pot pronunţa în legătură cu asta. Noi analizăm situaţia de fapt, noi analizăm derularea evenimentelor, încercăm să aflăm de ce s-a derulat (n.r. – focul, flacăra) la această viteză, de ce a existat acea emanaţie. Mai departe nu e competenţa noastră. (…) Până nu lămurim cauza emanaţiei gazelor, nu ne putem pronunţa. Poate atunci vom avea un răspuns. Sper să-l avem. De-asta şi facem tot efortul să avem cât mai multă informaţie şi să reconstituim totul. E posibil să primim un răspuns în momentul experimentului”.

„Nu vrem să fie un caz şcoală, ci să fie un caz ultim”

Întrebat când anume am putea să aflăm rezultatul experimentului şi expertizelor întreprinse de INEC şi INSEMEX, şeful experţilor, care se ocupă personal de cazul/expertiza „Colectiv” (fiind singurul abilitat în acest domeniu), încearcă să ofere un termen aproximmativ. „Eu sper să nu dureze mai mult de o lună şi ceva, două luni finalizarea anchetei, dar, vă repet, până nu lămurim toate situaţiile, nu ne putem pronunţa. E posibil să refacem experimentul dacă apar alte informaţii”, ne-a mai declarat Grigoraş Beţiu, dir. adj. INEC. Şi a mai ţinut să precizeze, ca o concluzie a discuţiei noastre: „Ideea e ca rezultatul (n.r- rezultatul experimentelor/expertizelor INEC şi INSEMEX) să fie preluat şi să nu se mai repete niciodată asemenea evenimente dramatice. Noi nu vrem să fie un caz şcoală, ci să fie un caz ultim de genul ăsta. Tocmai din acest motiv încercăm să ducem cât mai departe analizele şi să stabilim căt mai bine, cât mai clar ce s-a întâmplat”.

Citeşte şi Raed Arafat: „E posibil să mai avem morţi şi în ţară, şi afară. Mai sunt cazuri critice”

Anchetator: „Până la sfârşitul săptămânii, noi vom finaliza investigaţiile”

Din punctul de vedere al anchetatorilor, lucrurile par a sta ceva mai bine. „Până la sfârşitul săptămânii, dosarul e gata, noi finalizăm ancheta (n.r. – investigaţiile), în ceea ce ne priveşte”, ne-a declarat astăzi (n.r.-luni) , în exclusivitate, un important membru al anchetei. Mai sunt de audiat părţi vătămate (mai ales familii ale celor decedaţi, care se constituie toţi prţi civile) şi de restituit bunuri celor care s-au aflat în club. Până acum au fost audiaţi sute de martori şi s-au adunat aproape 20 de volume de declaraţii, documente şi alte înscrisuri. Cu toate acestea, dosarul va fi cu adevărat finalizat abia atunci când vor fi gata rapoartele medico-legale, dar şi cele de expertiză criminalistică, iar procurorii vor trimite rechizitoriul în instanţă. Unde judecătorii… trebuie să se pronunţe.