Ialomiţianu: ANAF privea toţi contribuabilii ca evazionişti, trebuie readuşi cu picioarele pe pământ

Angajaţii ANAF şi chiar din MFP priveau toţi contribuabilii ca pe nişte evazionişti, afirmă ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, iar schimbarea percepţiei se poate face doar prin parteneriat cu mediul de afaceri, cu întâlniri şi discuţii permanente cu firmele şi consultanţii fiscali.

RomaniaTV.net
03 feb. 2012, 10:04
Ialomiţianu: ANAF privea toţi contribuabilii ca evazionişti, trebuie readuşi cu picioarele pe pământ

„Până acum, cei de ANAF porneau de la ideea că toţi contribuabilii fac fapte de evaziune fiscală. Când te întâlneşti cu reprezentanţii firmelor şi consultanţii fiscali ajungi la concluzia că mulţi dintre aceşti sunt contribuabili cinstiţi. În urma acestor discuţii se schimbă părerea despre contribuabili şi noi trerbuie să-i susţinem, pentru că ei sunt cei care alimentează bugetul. Ce putem face pentru ei? În primul rând trebuie să reducem timpul de plată a impozitelor”, a spus Ialomiţianu, după un seminar pe teme de fiscalitate organizat de Camera Consultanţilor Fiscali.

Ministrul de resort le-a spus particvipanţilor la dezbatere că în MFP trebuie să aibă loc întâlniri tripartide permanente, cu reprezentanţii consultanţilor fiscali şi ai mediului de afaceri, pentru că „numai aşa cei din ANAF revin cu picioarele pe pământ”, iar angajaţii MFP „iau contact cu realităţile din piaţă”.

Ialomiţianu a arătat că ANAF lucrează la implementarea unui sistem prin care fiecare contribuabil va putea vadă online situaţia obligaţiilor fiscale şi a plăţilor efectuate.

Potrivit ministrului Finanţelor, sistemul va putea fi implementat în câteva săptămâni.